Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Szeptember 25. 11:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Mínusz hat fokot mértek Csíkszeredában

Mínusz hat fokot mértek Csíkszeredában

Mínusz hat Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet csütörtök reggel Csíkszeredában - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Románia hidegpólusának tekintett székelyföldi városban ez volt a második fagyos szeptemberi nap, miután egy héttel ezelőtt mínusz három fokot mértek hajnalban. Hideg volt a reggel a Gyergyói medencében is. Gyergyóalfaluban mínusz négy fokot, Maroshévízen mínusz 2,4 fokot mértek.
A korai hidegek miatt Csíkszeredában már szeptember közepén beindították a fűtést az óvodákban, bölcsődékben, és csütörtökön a távhőszolgáltatás is elkezdődik a közintézményekben.
Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere az MTI-nek elmondta, hajnalban téliesen öltözött, sapkát, kesztyűt viselő emberekkel találkozott az utcán.
A polgármester szerint a csíkszeredai tömbházlakások 25-30 százaléka távfűtéses. A lakások többségét azonban saját gázkazánnal fűtik, a családi házakban pedig a fafűtés a legelterjedtebb. Ráduly Róbert hozzátette, egy 85 négyzetméteres tömbházlakás fűtési számlája a téli hónapokban havi 800 lej (56 ezer forint) körüli. A fafűtéses lakásokban ennél mintegy 30 százalékkal alacsonyabbak a fűtési költségek. Romániában a nettó átlagfizetés 1719 lej (120 ezer forint) volt júliusban.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus elmondta, az állam szociális alapon fűtéspótlékot biztosít a rászorulóknak, de az országos rendszer nincs tekintettel arra, hogy Csíkszeredában hónapokkal hosszabb és az átlagosnál lényegesen hidegebb a tél.
"A jogszabályokat Bukarestben fogadják el, ott novemberben jön el a hideg időszak, ezért a fűtéspótlék is csak novembertől márciusig jár. Bukarestben nem méltányolják a sajátos helyzeteket" - jelentette ki a polgármester, aki azonnal kijavította magát, megjegyezvén, hogy a Csíkba telepített román rendőröknek, csendőröknek pótlékot fizetnek a mostoha körülményekért.
"Az itt élő székelyek vállalták a mások számára zordnak tűnő körülményeket. Nem ildomos egy csíki embernek azért siránkozni, mert hideg van" - tette hozzá Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.