Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Szeptember 22. 15:35, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Mintegy 1700 program a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Mintegy 1700 program a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Országszerte több mint 150 múzeumban mintegy 1700 programmal, köztük színes múzeumpedagógia foglalkozásokkal, ismeretterjesztő túrákkal és szakmai eseményekkel várja az érdeklődőket

a 11. Múzeumok Őszi Fesztiválja szeptember 26. és november 13. között.

A programok idén tízféle tematikába szerveződnek - mondta el Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten. Hangsúlyozta azt is, hogy a 2006-ban indult, tavaly már 160 ezer látogatót vonzó fesztivál vitathatatlanul a legfontosabb nagy múzeumi rendezvények sorába illeszkedik.

Krucsainé Herter Anikó a sajtótájékoztatón kiemelte a csaknem 100 programot felsorakoztató, Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk elnevezésű tematikát, amelynek részeként a múzeumok a helyi természeti, építészeti és kulturális értékeket bemutató gyalogos vagy kerékpáros túrákat szerveznek a helyi közösségekkel, önkormányzatokkal közösen. Mindez egybevág az idei fesztivál egyik fontos célkitűzésével, amely szerint szeretnének új múzeumbaráti köröket létrehozni, erősíteni a kapcsolatokat a múzeumi intézmények és a lakosság között.

A 2016-os Múzeumok Őszi Fesztiválja jelmondata "a legnagyobb magyarra", Széchenyi Istvánra emlékezve az Építs hidat - Híd, ami összeköt! lesz - mondta el Krucsainé Herter Anikó, aki hozzátette azt is, hogy 2006 óta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) összesen 180 millió forinttal támogatta a fesztivált.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy ma sokat hallani a hallgatói terhek csökkentésének igényéről, azonban a kérdést nem szabad csupán az óraszámok felől megközelíteni, a minőségi oldalt szem előtt tartva a múzeumok által kínált értékes, a gyerekek számára személyes élményt kínáló programok is fontos szerepet játszhatnak.

Cseri Miklós, a fesztivált szervező Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a programokat ismertetve kiemelte az őszi szünetet töltő diákok és családjuk számára közös élményeket kínáló Ősz(i)re hangolunk elnevezésű új tematikát. A szakmai programokról szólva megemlítette a szeptember 26-i budapesti Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, ahol átadják az intézmények munkáját elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a szakembereket kitüntető Kiváló Múzeumpedagógus Díjat is.

November 3-án és 4-én a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezik meg a 8. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, itt a magyar társadalmat terhelő, kibeszéletlen 20. századi történelmi traumák feloldásához hozzásegítő lehetséges múzeumi módszerekről fognak tanácskozni - fűzte hozzá Cseri Miklós.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja értékes családi programokat nyújtva segíti a belföldi turizmust - hangsúlyozta az eseményen Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója, Mártonné Máthé Kinga. Elmondta: évente 25 millió kereskedelmi vendégéjszakát regisztrálnak Magyarországon, ennek felét adja a belföldi turizmus. A belföldi vendégéjszakákat a nyári mellett jelentős részben a téli, tavaszi és őszi oktatási szünetekben töltik el.

Hozzátette: az ügynökség idén is a www.itthon.hu internetes oldalon közzétett 80 kedvezményes szálláslehetőséggel várja a fesztivál vidéki helyszíneire látogatókat.

A fesztivál médiatámogatója a közmédia M5 kulturális és oktatási csatornája, amely az esti kulturális híradókban, a Hétvégi belépő és a gyerekeknek szóló Ismerd meg! című szórakoztató műsorokban is foglalkozik a rendezvénysorozattal - mondta el a csatorna igazgatója, Dér Ágnes.

A fesztivál teljes programkínálata elérhető a www.oszifesztival.hu oldalon, valamint a rendezvénysorozat saját, Event@Hand MOF elnevezésű ingyenes okostelefonos alkalmazásán keresztül is.

Címkék: őszi, fesztivál, múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.