Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. November 27. 16:20, péntek | Külföld
Forrás: http://mno.hu

„Mini Schengen” jöhet létre?

„Mini Schengen” jöhet létre?

Kívül rekedhetnek egy jövőbeli „mini schengeni övezeten” azok az európai uniós tagországok, amelyek nem megfelelően őrzik az uniós külső határokat, és nem vesznek részt a menekültek igazságos elosztásában.

Kívül rekedhetnek egy jövőbeli „mini schengeni övezeten” azok az európai uniós tagországok, amelyek nem megfelelően őrzik az uniós külső határokat, és nem vesznek részt a menekültek igazságos elosztásában – jelentette ki egy lapinterjúban Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsának elnöke.

A belső határok szabad átjárását biztosító schengeni övezet nem tudna működni, ha csak néhány tagország fogadna be menekülteket. „Néhány ország viseli a terhek oroszlánrészét a menekültválságban, ők fogadják be a legtöbb menekültet” – mondta a De Tijd és a L'Echo című belga napilapoknak adott interjúban, megnevezve Svédországot, Németországot, Ausztriát, Belgiumot és Hollandiát.

Néhány ország most azt mondja: ez nem a mi problémánk, hanem a tietek. Sok szerencsét! Ez óriási nyomás alá helyezi az (európai) szolidaritást” – tette hozzá.

A 26 tagú schengeni övezet több országa, köztük több kelet-európai ország ellenzi az Európai Bizottságnak azt a tervét, hogy az uniós tagállamok elosszák egymás között az év eleje óta Európába érkező menekülteket.

Lengyelország frissen megválasztott kormánya például közölte, hogy a párizsi merényletek után a terrorista támadások veszélye miatt nehezebb számára befogadni a háború és a szegénység elől a Közel-Keletről elmenekülő embereket.

Ameddig a takaró ér

Dijsselbloem kijelentette, hogy ő szeretné a jelenlegi schengeni övezet fenntartását, de ha a tagországok nem akarnak részt venni a menekültek igazságos elosztásában, akkor a többieknek kell valamit tenniük, mert bőkezű jóléti rendszerük nem fogja bírni a rengeteg migráns beáramlását.

E rendszerek „megőrzése érdekében őrizni kell a külső határokat, különben rengeteg ember jön, és kér majd szociális támogatást, ami szét fogja vetni azokat. Ez történik máris Hollandiában” – jelentette ki.

Felszólította az unió országait, hogy áldozzanak több pénzt a külső határok védelmére, valamint a törökországi és a libanoni menekülttáborok fenntartására.

„Ha nem (erősítjük meg) a 28 EU-tagország vagy a schengeni övezet külső határainak ellenőrzését, akkor elképzelhető, hogy egy mini schengeni övezet szintjén kell majd ezt megtennünk” – szögezte le, hozzátéve, hogy ez utóbbit el akarja kerülni.

Hollandia már korábban felvetette egy kisebb schengeni övezet ötletét, de Németország, amely szerint a terv kivitelezhetetlen, azonnal elhatárolódott ettől.

Euró-gondok

Veszélybe kerülhet az euró, ha a schengeni (útlevélmentes) övezet lezárul. Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogalmazta meg szerdán közzétett állásfoglalásában. A luxemburgi politikus szerint ha az euróövezet egyes tagországai ismét határellenőrzést vezetnek be, ezzel veszélybe sodorják az unió egységes pénzét, az eurót is.

Merkel: A kvóta elengedhetetlen Schengen fenntartásához

A belső határőrizet nélküli schengeni övezet fenntartásához elengedhetetlen a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló állandó mechanizmus – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) elmondott beszédében.

A kancellár a 2016-os német költségvetés általános vitájában felszólalva kiemelte, hogy szerinte a schengeni rendszert ugyanúgy tovább kell fejleszteni, mint a gazdasági és monetáris uniót, vagyis ki kell teljesíteni az integrációt.

A schengeni szerződés révén az övezet tagjai bizalmi alapon az EU külső határain fekvő tagországokra ruházták át a határőrizet feladatát, de nem tették meg „az utolsó lépést”, nem gondolták végig, hogy miként kell eljárni válsághelyzetben, amikor nyomás alá kerülnek a külső határok, és nem döntöttek arról, hogy miként kell válaszolni egy ilyen kihívásra – vélte Merkel. A válasz a menekültek „szolidáris” elosztása és egy állandó menekültelosztási rendszer, ez biztosíthatja a schengeni övezet „tartós fennmaradását”.

Nem zárkózhatunk be

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a menekültválság „globális probléma”, amelyet nem lehet „bezárkózással” kezelni. A legfontosabb célnak a menekültek számának csökkentését nevezete. Ehhez a nemzeti szintű intézkedések mellett európai uniós és nemzetközi lépésekre is szükség van. Mindenekelőtt Törökországgal kell együttműködni. Az EU-nak Törökországgal együtt kell gondoskodnia a görög–török uniós külső határ biztosításáról, pénzügyi támogatást kell nyújtania a Törökországban élő menekültek helyzetének javítására, és „legális kontingensek” befogadása révén át kell vállalnia a Törökországra nehezedő terhek egy részét – fejtette ki a német kormányfő.

A menekültkontingensek azt szolgálják, hogy „az illegalitást törvényességgel váltsuk fel”. Ez nemcsak az EU, hanem Törökország érdeke is – hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -