Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Mini agyat hozták létre őssejtekből

Mini agyat hozták létre őssejtekből

A tudósok először növesztettek laboratóriumi körülmények között mini emberi agyat őssejtekből. A kutatók szerint az eredmények segítenek megérteni az emberi agy kifejlődésének működését, így az olyan betegségeket is, mint a skizofrénia vagy az autizmus - írja a Fox News.

Ez az első eset, hogy a tudósoknak sikerült három dimeniós mini agyat előállítaniuk laboratoriumi körülmények között. Ezt követően képesek voltak olyan biológiai modellt felállítani, ami megmutatja, hogyan alakul ki a microcephalia nevű ritka agyi betegség. Ez reményt ad a szakembereknek arra, hogy hasonló technológiával utánajárhatnak az autizmus és a skizofrénia kialakulási okainak is, ami emberek millióit érinti a világon.

A tanulmány ígéretes a leggyakoribb agyi rendellenességek kialakulásának megértése, illetve a lehetséges kezelések tesztelése tekintetében.

Az agyi szövet létrehozásához Juergen Knoblich, az osztrák Madeline Lancaster Molekuláris Biotechnológiai Intézetének kutatója a brit Edinburgh Egyetem Humángenetikai Tanszékének a közreműködésével emberi őssejtet speciális tápanyagok kombinációjával növesztettek, hogy ezt a komplex szerkezeti struktúrájú szervet, mint az agyat modellizálni tudják.

Ezt követően neuroektodermnek nevezett szöveteket tenyésztettek. Ezek azok a sejtrétegek az embrióban, amelyből az agy összes része és az idegrendszer kifejlődik.

E szövetnek a darabkáit egy 'vázba' ültették, ezt pedig egy bioreaktorba, vagyis egy olyan rendszerbe tették, amely oxigént és tápanyagokat cirkuláltat, hogy agyi organoidokká növessze a szöveteket.

Két hónap múltán az organoidok elérték maximum – hozzávetőleg 4 milliméteres – méretüket. Noha még így is nagyon kicsik voltak és távol álltak attól, hogy akár még csak hasonlítsanak is egy teljesen kifejlett emberi agy kifinomult struktúrájára, mégis tartalmaztak 'tüzelő' neuronokat és különféle idegszöveteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: