Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Március 12. 11:59, csütörtök | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin/Bálint Botond

Mindent tudunk, hisz sokat felejtünk

Mindent tudunk, hisz sokat felejtünk

Számtalan olyan könyvbe botlottam, amit józan értelemmel senki sem adott volna a kezembe...

Nagyapám könyvtáros volt. Karrierje levéltárosként kezdődött, majd egy darabig katona volt, majd hadirokkant, újra katona, hadifogoly, földhivatali dolgozó, rab, útkaparó, bányász, sztahanovista bányász, nyugdíjas éjjeliőr a vidámparkban, majd könyvtáros egy felsőoktatási intézmény könyvtárában. (A történelmi időszakokat mindenki könnyen beazonosíthatja.) Szerencsémre gyermekkorom az utolsó, majd húsz éves korszakra esett, így rengeteg időt tölthettem könyvtárban, könyvek között, a raktárban is. Meglepő módon a raktár egyébként jobb hely, mint az ügyféltér, a hátul található könyvek egy részét persze jó és méltányolható okból nem olvassa senki, de sok olyan van közöttük, amelyet igazságtalanul sújt a feledés.

A mi guglink a könyvtár volt
Nem állítom, hogy mindig felhőtlen örömet okozott, amikor nyolc-tizenkét évesen nagyapám gondjaira bízva a hatalmas és régi raktárban bolyongtam és olyan könyvek között turkáltam, amelyekhez sokszor a hatvanas évek óta nem nyúlt senki, de számtalan olyan könyvbe botlottam, amit józan értelemmel senki sem adott volna a kezembe, ám mégis, máig fontos élményként emlékszem rájuk. Sosem olvastam volna a Bevezetés a topológiába című művet, Lawrence Durrell-t, vagy Gianfranco Calligarich Utolsó nyár a városban című könyvét, az Elemeket, Obádovics Matematikájának 3. kiadását, egy Sztálin és Rákosi műveinek felhasználásával készült 1950-es értelmező szótárt, egy 1923-s kiadású nemi felvilágosító művet, Tolnai Világlapjának harmincas évek béli számait és számtalan olyan művet, amelynek egy-egy példánya, a polgári ellenállás halvány jeleként, túlélte az ötvenes évek könyvtártakarításait. Folytatás…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő