Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2014. Október 15. 10:41, szerda | Életmód
Forrás: KerryBoy

Milyen házikedvencet vegyünk?

Milyen házikedvencet vegyünk?

Bizonyára megvan a saját kedvence mindenkinek. Egy aranyos kiscica, egy játékos kiskutya, egy furfangos papagáj vagy egyéb csodabogár.

Óriási felelősséggel jár egy házikedvenc nevelése. Időt nem kímélve, törődést nem sajnálva, odaadóak, felelősségtudatosak kell legyünk, ha bevállalunk egy kis cukiságot.

Attól kezdve, hogy hazahozzuk új lakótársunkat, átalakul az életünk. Lehet, hogy kedvencünk zajos, szagos, túl energikus, és ezzel minket az őrületbe kerget. Nem az lesz a megoldás, hogy miután pár nap múlva előtűnnek az “apróbetüs” dolgok, kidobjuk, eltüntetjük. Ha nem akarjuk igazán, inkább maradjunk a látványnál az állatkereskedésben, állatkertben.

- ha hű társra vágyunk, egy kutya lehet a megoldás. Ragaszkodóak, őszintén odavannak értünk. Ha jól neveljük, megtanítjuk amire szeretnénk, egy életen át kitart mellettünk. Több faj közül választhatunk, az egészen aprótól egészen az óriási példányig. Sok mozgást igényelnek, szabadban eltöltött órákat, törődést.

- ha a cicák a gyengéink, akkor választhatunk kedvünkre több faj közül. Játékosak, furfangosak, törődést igényelnek, szeretetet. Szeretnek felfordulást okozni, felmászni mindenre. Szeretnek hozzánk bújni.

- ha hüllőkre vágyunk, jöhet a kígyó, pók, gyík, stb. Különösebb törődést nem igényelnek. Egy terrárium, berendezés, világítás, élelem kell. Csodálhatjuk őket a maguk kis világában. Simogatni nem ajánlott. Kiengedni sem.

- a teknősök is ideális háziállatok. Terrárium szükségeltetik, víz és szárazföld hozzáféréssel, fénnyel. Halakat, zöldségeket, gyümölcsöket is esznek. Csendesek, békések. Kiengedhetjük a lakásban, kertben. Vigyázzunk azonban, mert amilyen lassúak, pont olyan kíváncsiak, eltűnnek ha szem elől tévesztjük őket.

- a madarak kedvelőinek ajánlottak a papagájok, kanárik. Hangosak, idegesítőek néha. Viszont gyönyörűek, játékosak, kíváncsiak. Megtaníthatóak néhány szó utánzására. Ketrecben tarthatóak. Szobában, zárt térben szabadon röpködhetnek, nyitott ablak, ajtó nem ajánlott.

- az egerek, patkányok, hörcsögök, tengeri malacok, görények kedvelőinek sem nehéz választani. Olcsóak, könnyen eltarthatóak, mindent megesznek. Inkább éjjel aktívabbak. A simogatás, dédelgetés nem ajánlott.

- kismalac, nyúl tartása sem nehéz feladat. Édesek, aranyosak, játékosak. Szeretnek felfordulást okozni. Fürgék, vigyázni kell a nyitott ajtókkal. Simogatni lehet, ölbe venni is.

- a halak csodálatosan berendezett akváriumokban ideálisak otthonunkban. Feldobják a lnappalit. Zaj nincs, gyönyörű látványt nyújtanak. Eltölthetünk néhány nyugodt percet őket figyelve.

A legfontosabb, hogy akarjuk kedvencünket. Ne csak egy kellék legyen, ne csak azért vegyük meg, mert másnak is van. Ha már beköltözik életünkbe, törődjünk vele. A kisállat is viszonozza, ha szeretik.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 13:03, csütörtök | Életmód

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az állatoknak

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az ott élő állatoknak, például a jegesmedvéknek és narváloknak a helyváltoztatáshoz és táplálékszerzéshez - állapították meg amerikai kutatók.

2021. Február 23. 20:23, kedd | Életmód

Drámaian pusztulnak az édesvízi halak

Az édesvízi halak katasztrofális fajpusztulásáról számolt be egy jelentés, amely szerint a világ 80 faja már kihalt, közülük 16 tavaly, egyetlen év alatt.

2021. Február 23. 08:47, kedd | Életmód

Évente többmillió ember válik bűncselekmény áldozatává az EU-ban

Az Európai Unióban évente többmillió ember válik bűncselekmény áldozatává, ezt a tendenciát a koronavírus-járvány is felerősítette

2021. Február 19. 15:08, péntek | Életmód

Az anyatej nagy lökést ad a baba immunrendszerének

Az anyatejjel táplált babák immunrendszerében életük első három hetében sokkal több szabályozó T-sejt jelenik meg, mint a tápszeres babákéban