Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. November 17. 12:01, kedd | Belföld
Forrás: http://magyaridok.hu/

MIGRÁCIÓKUTATÓ INTÉZET: MEG KELL ÁLLÍTANI A BEVÁNDORLÁST, KUDARCOT VALLOTT AZ INTEGRÁCIÓ

MIGRÁCIÓKUTATÓ INTÉZET: MEG KELL ÁLLÍTANI A BEVÁNDORLÁST, KUDARCOT VALLOTT AZ INTEGRÁCIÓ

A muszlim országokból érkezők tömeges bevándorlást mint a legfontosabb biztonsági kockázatot meg kell állítani és a kitoloncolásokat fel kell gyorsítani – írja elemzésében a Századvég által alapított Migrációkutató Intézet.

A muszlim országokból érkezők tömeges bevándorlást mint a legfontosabb biztonsági kockázatot meg kell állítani és meg kell szüntetni, a már megérkezett menedékkérők valódi nemzetbiztonsági átvilágításának feltételeit akár az érintettek jogainak korlátozásával is meg kell teremteni, valamint a kitoloncolásokat fel kell gyorsítani – írja elemzésében a Századvég által alapított Migrációkutató Intézet.

„Az önkéntes vakság ára” címmel készített gyorselemzést a párizsi terrortámadást követően a Migrációkutató Intézet, amelynek kivonatát az alábbiakban közöljük.

Idén már másodízben éri a francia fővárost több emberéletet követelő, iszlamista gyökerű terrormerénylet. A francia hatóságok és rendvédelmi szervek már évek óta küzdenek az országban mind jobban terjedő radikális iszlamizmus ellen, ugyanakkor a péntek esti merénylet arra a sajnálatos tényre világított rá, hogy még Európa egyik legerősebb nemzetbiztonsági szakszolgálata sem tudta megvédeni polgárait egy ilyen nagyméretű terrorista merénylettől, továbbá hogy Európának minden eddiginél komolyabban kell számolnia az integrációs sikertelenségek, valamint a tömeges és kontrollálatlan migráció okozta biztonságpolitikai kockázatokkal.

Az európai dzsihádista szerveződéseknek alapvetően két főszereplője van: az „outsiderek”, vagyis a kívülről érkezők és az „insiderek”, vagyis az adott országban nevelkedett bevándorlók leszármazottai, illetve az áttérők.

Az outsiderek általában menedékkérők, vagy legális tartózkodásra jogosító vízummal, vagy a szabad mozgás jogával élve érkeznek. A dzsihádista hálózatok kialakításában segítségükre vannak a helyzetükkel elégedetlen insiderek, a radikalizálódó, identitás és hovatartozás nélküli, gyakran munkanélküli fiatalok, a vegetáló kisvállalkozók, bűnözők.

A csoportok egymástól függetlenül szerveződnek és működnek, ám konkrét akciók kivitelezése céljából egymással szövetségre lépnek. A csapást követően feloszlanak, hogy később igény szerint újraszerveződjenek. Az ilyen fajta együttműködés látszólagos ad hoc-jellegével, de valójában professzionálisan koordinált végrehajtásával rendkívül megnehezíti a nemzetvédelmi szolgálatok feladatát.

A párizsi terrormerénylet jól illusztrálja az említett két csoport összefonódását, noha az arányok még nem egyértelműek.

Végső soron minden eddiginél nagyobb figyelmeztetés a párizsi tragédia az Európai Unió számára: az úgynevezett „insiderek” és az „outsiderek” elleni harc különböző eszköztárral, de összehangoltan kell történjen.

A muszlim országokból történő tömeges bevándorlást mint a legfontosabb biztonsági kockázatot meg kell állítani és meg kell szüntetni, a már megérkezett menedékkérők valódi nemzetbiztonsági átvilágításának feltételeit akár az érintettek jogainak korlátozásával is meg kell teremteni, valamint a kitoloncolásokat fel kell gyorsítani.

Egyértelműen ki kell mondani, hogy a korábban érkezettek integrációja kudarcot vallott, ezért a további bevándorlás nem lehet az európai gazdasági szükségletek által diktált helyes megoldás.

Ehelyett a már itt lévő, többedik generációs bevándorlók általi biztonságpolitikai kockázatok csökkentésére kell az eddigieknél jóval komolyabb erőforrásokat allokálni” – fogalmaz a Migrációkutató Intézet közleménye.

Az elemzés teljes változata itt érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: