Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 02. 12:42, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

MGE: 6,4 százalékkal több autót helyeztek forgalomba novemberben

MGE: 6,4 százalékkal több autót helyeztek forgalomba novemberben

Novemberben 4942 új személygépkocsit helyzetek forgalomba Magyarországon, 6,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az első tizenegy hónapban 6,5 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma, 51 115 darabot ért el - közölte a Datahouse adatai alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete hétfőn.

Novemberben 1488 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 55,6 százalékkal többet, mint 2012 novemberében. Január-novemberben 9911 került forgalomba, a növekedés 0,4 százalék volt.
A motorkerékpárok száma novemberben 60 volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Az első tizenegy hónapban 5 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új motorok száma és elérte az 1841-et.
Novemberben a forgalomba helyezett új nagyhaszonjárművek száma 79,2 százalékkal 645-re nőtt, az első tizenegy hónapban számuk 7,6 százalékkal 4161-re emelkedett.
Az MGE szerint teljesülni fog a személygépkocsikra vonatkozó 10 százalékos éves növekedési prognózisuk. Úgy fogalmaznak: óvatosan érdemes kezelni a százalékos hónap-hónap összehasonlításokat, ahol sokszor kétszámjegyű változások mutatkoztak, mivel olyan alacsony darabszám mellett jönnek ki ezek a százalékos értékek, amelyek szinte lehetetlenné teszik a havi érdemi értékelést. A novemberi azonban már a tavalyi viszonylag erősebb novemberhez képest mutat több mint 6 százalékos növekedést, ami a trend pozitív jellegét sokkal jobban megerősíti, mint a korábbi kétszámjegyű ugrások - vélekedett az MGE.
Az egyesület ennek ellenére továbbra is úgy gondolja, hogy a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásához ez az értékesítési volumen nem elég. Szerintük a teljes konszolidációig még jó pár évnek kell eltelnie.
Az MGE szerint a kishaszonjárművek forgalomba helyezése esetében sem várható jelentős előrelépés az idén. Az egyesület szerint a jelenlegi kishaszon jármű forgalom messze alatta marad annak, ami a kívánatos és indokolt lenne. Az átlagosan havi 1000-1200 darab lenne az a minimum, amely a szakma minőségi színvonalát fenn tudná tartani - véli az MGE.
A nagyhaszon járművek forgalomba helyezésével kapcsolatban az MGE azt írta, az októberi és novemberi, kiemelkedő, 75,5 százalékos és 79,2 százalékos növekedés fő oka, hogy 2014-ről az EURO6 átállás miatt előrehozott rendelések vannak, amelyek átadása felpörgött. Az MGE hasonló tendenciát vár a hátralévő hónapban is, azonban tudni kell, hogy a 2013. év végi növekedés árát a 2014. évi csökkenésben fogjuk megfizetni.
Megjegyzik: ez a terület az egyetlen, amely a válság előtti évhez, 2007-hez képest jelentős, mintegy 100 százalékos növekedést mutat.
Az MGE szerint ahhoz, hogy a szakma megfelelő területi eloszlásban tudja az elvárt szolgáltatási színvonalat biztosítani, legalább átlagosan évi 85 ezer új személyautó és 15 ezer kishaszonjármű, 3500-4000 nagyhaszonjármű és 6000 motorkerékpár forgalomba helyezése lenne szükséges.
Mint írják, egyelőre egyedül a nagyhaszonjármű-piac tudja ezt a számot produkálni.
A 2008 óta drasztikusan lecsökkent kereskedői és szerviz kapacitás fenntartásához hosszabb távon a továbbra is alacsony volumenű és rossz szerkezetű (a céges piac jelentősen eltúlzott aránya) piac fennmaradása súlyos problémát jelent a legális szakmára nézve az egyesület szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során