Hírek
2014. November 25. 14:32, kedd |
Életmód
Forrás: http://www.bien.hu
Mézeskalács rozsliszttel és barna cukorral
Már csak néhány nap, és kopogtat ajtónkon az advent. Gyönyörű az ünnepvárás időszaka mindannyiunk számára. Akit szeretünk, azt a legfinomabb és persze a legegészségesebb falatokkal etetjük lehetőségeinkhez képest, természetesen.
A mézeskalácsot rozsliszttel és barna cukorral készítettem, ezzel is valamivel egészségesebbé tenni ezt a finomságot.
Ugye te is készítesz mézeskalácsot karácsonyra? Az advent közeledtén elgondolkodunk rajta, hogy vajon mi is kerüljön az ünnepi asztalra? A legtöbb család asztalán a mézeskalács biztosan ott lesz. A mézes tésztájából karácsonyfadíszt is készíthetsz.
A méz jelentősen emeli a sütik élvezeti értékét. Figyelembe kell ám venni a magas glikémiás indexét is, és magas kalória tartalmát (320 / 100 g). A méz mentségére szolgálhat azonban, hogy vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős.
Tudtad, hogy már az ősember is készíthetett mézes lepénykéket? Barlangrajzokon méheket és mézeskalácsformákat is találtak a kutatók. Valószínűleg forró kövön süthette meg az ősember a „mézes sütijét”.
Hazánkba a mézeskalács valamikor a középkorban német közvetítéssel került.
Hozzávalók:
25 dkg rozsliszt
5 dkg margarin
10 dkg méz
1 evőkanál barna cukor
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
½ citrom lereszelt héja
+ liszt a nyújtáshoz
A mázhoz:
10 dkg porcukor
1 tojásfehérje
1 kiskanál frissen facsart citromlé
Elkészítés:
Egy edénykében összeolvasztjuk a margarint, a barna cukrot, és a mézet. Hagyjuk kihűlni.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a lereszelt citromhéjjal. A mézes masszába keverjük a tojást, majd a lisztes keveréket is. Alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett deszkára tesszük, jól összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és befóliázzuk. 4-5 órát hűtőben pihentessük a tésztát.
Lisztezett deszkán a pihentetett tésztát kb.3 mm vastagságúra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákat szaggassunk belőle. Ebben a munkában a csemetéinket is hagyjuk, hogy segítsenek. Talán valamivel tovább tarthat majd a sütés, de a közös konyhai tevékenység is kiválóan fejleszti az összetartozás érzését.
A kiszaggatott formákat sütőpapírozott tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben 7-8 perc alatt sülnek meg mézeskalácsaink. Vigyázzunk, nehogy túl süssük őket.
Ha kihűltek a sütik, hozzáláthatunk a díszítéshez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citromlével. Egy nylontasakba rakjuk a kemény habot, a sarkát picit levágjuk, és már „írhatunk” is a tojásfehérjével. Csemetéink ebben is segítségünkre lehetnek.
Jó mézeskalácssütést mindenkinek!
Ezek érdekelhetnek még
2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód
Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert
Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.
2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód
Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület
A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.
2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód
A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon
A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől
2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód
Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen
Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.