Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 06. 15:21, csütörtök | Belföld
Forrás: http://www.pecsistop.hu

Meteorzápor száguld felénk - ez nagyon nem olyan, mint a többi

Meteorzápor száguld felénk - ez nagyon nem olyan, mint a többi

Várhatóan június 7-e és 8-a között tetőzik az Arietidák meteorraj, ami óránként hatvan hullócsillagot is eredményezhet. Nagyját azonban fura okból kifolyólag valószínűleg nem fogjuk látni.

A spaceweater.com szerint a héten Földünk a vélhetően az 1566 Icarus aszteroidából származó törmelékfelhőn halad át, melynek hozadékaként hullócsillagokként felizzó apró szikladarabok tölthetik meg a légkört. Az Arietidák megfigyelése azonban mégsem ígér nagy látványosságot: a cikk szerint furcsa módon a rajból származó meteorhullás főként a nappali órákban szokott történni.

Az Arietidák meteorraj tagjai május végétől egészen július elejéig találhatják el a földet. A raj tetőzése június 7-e és 8-a között van, ekkor óránként hatvan hullócsillagot is láthatunk, de valószínűleg nem fogunk az említett okok miatt. Aki mégis lelkesen vadászna a látványos jelenségekre, próbálkozzon durván háromnegyed órával napkelte előtt. A meteorok látszólagos kiindulási pontja a Kos csillagkép lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár