Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2023. Június 23. 14:07, péntek | Belföld
Forrás: mti

Meteorológia: estétől nő a heves zivatarok esélye

Meteorológia: estétől nő a heves zivatarok esélye

Péntek estétől nő a heves zivatarok esélye, ezek idején nagyméretű jégre, viharos széllökésekre és felhőszakadásra kell számítani - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

A pénteken érkező hidegfront "kitűnően tudja hasznosítani" az elmúlt napokban felhalmozódott labilitási energiát, vagyis a zivatarok számára rendelkezésre áll a kellő mennyiségű "üzemanyag".

Várhatóan az esti óráktól válhat aktívabbá egyre nagyobb területen a légkör, de már ez előtt, tehát a hidegfront érkezése előtt, délután is kialakulhatnak az országban záporok, zivatarok.

Estétől nő a heves zivatarok kialakulási esélye. A zivatarok rendszerbe szerveződve haladhatnak délnyugat felől északkelet felé, környezetükben nagyméretű (2-4 centiméteres, helyenként öt centisnél is nagyobb jégre), viharos, erősen viharos (akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb) széllökésekre, valamint felhőszakadásra (20-50 milliméternyinél több csapadékra) is számítani kell. Emiatt a legmagasabb, harmadik fokú (piros) riasztást is kiadhatják.

Felhívták a figyelmet arra, hogy nagyobb eséllyel a déli országrészben lehetnek heves zivatarok.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Belföld

Bemutatták a Ganz elektromos midibuszát

Bemutatták szerdán Budapesten a cseh-magyar koprodukcióban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát - közölte a magyar gyártó az MTI-vel.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.