Városlista
2020. július 5, vasárnap - Sarolta, Emese

Hírek

2012. Április 30. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu

Merkel jól jár a kalózok előretörésével?

Merkel jól jár a kalózok előretörésével?

A német politikát újrarajzoló Kalózpárt sikereinek várható következményeit elemzi Gerd Langguth politológus a Der Spiegelben.

A Kalózok berlini és Saar-vidéki sikerei felkavarták a német politikai életet. Nagy valószínűséggel a küszöbön álló schleswig-holsteini és észak-rajna–vesztfáliai választások után az ottani tartományi gyűlésben is helyet kapnak. A Saar-vidéki győzelem óta teljes a tanácstalanság a hagyományos pártok körében. A német társadalom összességében kevésbé konvencionális, ebbe a képbe a kalózok igen jól illenek. Másrészt komoly kiábrándultság tapasztalható a politikusokból – nem a politikából –, ami megjelenik a kalózok szimpátiaadataiban.

A kalózoknak ugyanakkor el kell gondolkodniuk, mert választóik ugyanolyan könnyen távozhatnak, mint ahogyan érkeztek – írja a lap. Egyelőre még nem találták meg helyüket a politikai mindennapokban. Külön érdekességük, hogy fontos politikai kérdésekben nem határozzák meg álláspontjukat. A párt bázisdemokratikus alapelvei megakadályozzák egy világos álláspont kialakítását, de lehet, hogy éppen ez az új formáció érdeke. Minél inkább állást foglalnak a kérdésekben, annál több ellentmondásba botlanak. Az a tény, hogy számos alapvető kérdésben még nincs elfogadott álláspontjuk, sok választó támogatását biztosítja – olvasható a cikkben.

Minden valószínűség szerint a kalózok a 2013-as választások után bekerülnek a Bundestagba. A munkájukat a tartományi gyűlésekben elért eredményekhez fogják mérni. Ott a választók inkább megengedik a kísérletezést, a szokatlan voksolást és a tiltakozó szavazást, de a Bundestagba kerüléshez több kell. A hamburgi Schill Párt 2001-ben 19,4 százalékos eredménye utáni gyors bukása azt tanítja, milyen gyorsan tud elpárologni a támogatottság.

A kalózok kihívást jelentenek az egész német pártrendszerre, különösen az SPD-Zöld tábor számára. A politikai pártrendszer átalakulása – balra az SPD-től áll a Baloldali Párt, a Zöldek és bizonyos értelemben a Kalózok – egy külön probléma, ami még nem érte el a kereszténydemokratákat. A probléma legkevésbé Angela Merkelt nyugtalanítja, aki még örülhet is a várható Bundestagba kerülésüknek, mert megjelenésükkel még valószínűtlenebbé válik az SPD és a Zöldek országos koalíciója. Minden közvélemény-kutatás arra utal, hogy nincs országos többségük.

A kalózok még politikai értelemben nem foglaltak állást, nem baloldaliak és nem jobboldaliak, hanem „elöl” állnak. Bár többnyire a baloldali táborhoz sorolják őket. Ha az FDP ismét bejut a Bundestagba, akkor a CSU-t is beszámítva egy hétpárti parlamentje lesz a szövetségi köztársaságnak. Ez még átláthatatlanabbá teszi a német parlamentarizmust, ami megnehezíti a kormányalakítást.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 05. 15:40, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 11 millió, a halálos áldozatoké meghaladta az 530 ezret

A világon 11 240 943 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 530 137, a gyógyultaké pedig 6 044 585 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint.

2020. Július 05. 14:37, vasárnap | Külföld

Legkésőbb októbertől ismét növekedik a német gazdaság

Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.

2020. Július 04. 14:10, szombat | Külföld

Az új francia miniszterelnök a vidék és a főváros megbékélését szeretné

Jean Castex új francia miniszterelnök egyik legfőbb céljának a vidék és a főváros közti megbékélést jelölte meg pénteken első televíziós interjújában.

2020. Július 04. 12:05, szombat | Külföld

Meghaladta a 11 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 11 049 505 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 524 677, a gyógyultaké pedig 5 849 347 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.