Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Augusztus 16. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mennyit véd a napszemüveg?

Mennyit véd a napszemüveg?

A napszemüveg választást leginkább a divat diktálja, de vajon a kiválasztott termék védi is a szemét? A Fox News tippei ezúttal abban segítenek, mire érdemes odafigyelni és mit okozhat egy rosszul kiválasztott napszemüveg.

Dr. Marc Werner, sebész többek között azért ajánlja a napszemüveg megfelelő kiválasztását, mert az ultraibolya sugárzás szürkehályogot okozhat fiatalabb korban. 'Szerencsére ez kezelhető, de idős korban hozzájárulhat a makula degeneráció kialakulásához, ami 65 év felett vakságot okozhat' - tette hozzá.

Az Egyesült Államok kormánya azt javasolja, hogy napszemüvegeket receptre lehessen vásárolni, hogy biztos UV-védelmet nyújtsanak viselője számára.

Werner megvizsgálta a New York utcáin árult világos üvegű napszemüvegeket, s azt találta, hogy az 'UV-védelem' matrica ellenére átlagosan a káros sugár csak 38 százalékától védnek a lencsék. Ugyanezt megtette sötétebb lencsékkel is, amiken az volt feltüntetve, 99 százalékosan védenek az UV sugárzás ellen, de itt is hasonló arányokat talált.

A szakértő azt mondja: 'ne hagyja becsapni magát. Attól, hogy a lencse sötétebb, még nem fog jobb védelmet nyújtani. Az egyetlen biztos mód, hogyha orvosával konzultál, mielőtt napszemüveget vásárol.'

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.