Városlista
2020. április 7, kedd - Herman

Hírek

2011. November 30. 07:15, szerda | Kék hírek
Forrás: mno.hu/MTI

Megvesztegetett útlevélkezelők?

Megvesztegetett útlevélkezelők?

Folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja a nyomozó ügyészség azt a nyolc, útlevélkezelőt, akiknek büntetőpere kedden kezdődött.

Göblyös Péter, a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség ügyésze által ismertetett vádirat szerint a vádlottak 2009 decemberétől a tompai közúti határátkelőhelyen teljesítettek szolgálatot útlevélkezelőként. Előre megbeszélték, hogy a Szerbiából érkező gépjárművekben utazóktól a beléptetéskor 5-10 eurós bankjegyeket fogadnak el. A bankjegyeket átadták a másodrendű vádlottnak, aki helyettes ügyeletesként teljesített szolgálatot. Ő rejtette el a bankjegyeket, amelyeket aztán a vádlottak szétosztottak egymás között. A vádlottak a 2010. június 27. napját megelőző hónapban összesen 1665 eurót fogadtak el, de a pénzt már nem osztották szét. A tárgyaláson arról nem esett szó, hogy a Szerbiából érkező gépjárművek utasai az útlevélbe helyezett bankókért kértek vagy kaptak bármilyen ellenszolgáltatást.

Farkasné Kramolis Andrea büntetőtanácsa a vádismertetés után az elsőrendű vádlott kihallgatásával kezdte a bizonyítási eljárást. Az elsőrendű vádlott megtagadta a vallomást, ezért a nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel a bírónő.

M. Sándor Tibor vallomása szerint a gyanúsításban szereplő járművek az ellenőrzés napján valóban belépésre jelentkeztek a tompai határátkelőn. Elismerte, hogy a forgalmi engedélybe betett 5 eurós bankjegyeket átadta az ügyeletesnek, aki akkor R. Zsolt másodrendű vádlott volt. Vallomása szerint az összegyűjtött pénzt egy magánlakáson osztották el. A „rendszer” a 2010. június 27-ei lebukásuk előtt két éven keresztül működött. Havonta általában két „osztás” volt, mely során egy ember 50-60 ezer forintot kapott.

A felolvasott nyomozati vallomásában arra is kitért az elsőrendű vádlott, hogy ha valaki túltartózkodás miatt ki volt tiltva Magyarország, illetve az Európai Unió területéről, ötven euróért eltekintettek attól, hogy visszairányítsák a belépőt. Kihallgatásakor elismerte, hogy a lakásában lévő rejtekhelyen is van pénz. Elmondta, hogy egy azóta már nyugdíjba vonult kollégája említette neki, hogy úgynevezett „kávépénzt” lehet kérni. Amikor először volt szolgálatban a nem uniós állampolgárok beléptetését ellenőrző helyen, azt tapasztalta, hogy a belépők okmányában 5 eurós bankjegyek vannak. Az volt a gyakorlat, hogy a pénzt elvették, és telefonon jelezték az ügyeletesnek – a másodrendű vádlottnak –, aki elvitte és elrejtette a bankjegyeket. Egy leragasztott cigarettásdobozban vitték el a pénzt a szolgálat végeztével a határátkelőről. Beszámolt arról, hogy közösen bontották fel a dobozokat, majd a pénzt elosztották.

Egy cigarettásdobozban a legtöbb 800 euró volt, a legkevesebb 25 euró. A szabályzat szerint az egyenruhájukban nem tarthattak eurós bankjegyet, ennek ellenére a kabátjában találtak 10 eurót. Állítása szerint a társaság „mozgatója” R. Zsolt másodrendű vádlott volt. R. Zsolt másodrendű vádlott sem tett vallomást a bíróság előtt, ezért a nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel a bíróság, melyben azt állította, hogy egyik bűncselekményt sem követte el. Az ellenőrzéskor a nadrágja zsebében talált 20 eurós bankjegyről azt vallotta, hogy „véletlenül” kerülhetett oda.

L. Sándor harmadrendű vádlott szintén nem tett vallomást. Nyomozati szakban először tanúként hallgatta ki a nyomozó ügyészség. Kihallgatása után azonban gyanúsított lett. Vallomásában megerősítette az elsőrendű vádlott vallomását. Elmondta, hogy az első- és a másodrendű vádlotton kívül Gy. János negyedrendű vádlottnak is adott át pénzt. A többi vádlott tevékenységéről nem tudott. A határátkelőn nem mertek erről beszélni, mert féltek a lehallgatástól. Gy. János negyedrendű vádlott – jaki elenleg is a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományában, a kelebiai kirendeltségen határrendészként dolgozik – a bíróság előtt vallomást tett. Kérdésre válaszolva elmondta: a vádat megértette, nem érzi magát bűnösnek, nem volt arról tudomása, hogy a tompai határátkelőhelyen bárki bűncselekményt követett volna el.

Göblyös Péter ügyész hangsúlyozta: a rendőrség ellenőrző szervei kezdték meg a határállomás állományának ellenőrzését 2010. június 27-én, de bűncselekményre utaló körülmény merült fel, ezért a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség vette át a nyomozást. Az ellenőrzést követően az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott leszerelt, míg a többiek jelenleg is a rendőrség kötelékében teljesítenek szolgálatot. Ellenük fegyelmi eljárást indított a rendőrség, melyet e bírósági tárgyalás ítéletéig felfüggesztettek.

A per csütörtökön a vádlottak kihallgatásával folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 07. 07:03, kedd | Kék hírek

Több mint tízmilliót csaltak ki szájmaszkokat ígérve - VIDEÓ

Elfogtak egy csaló férfit és nőt a rendőrök a minap.

2020. Április 07. 06:23, kedd | Kék hírek

Letartóztatták a 28-as villamoson elkövetett emberölés két gyanúsítottját

Letartóztatta a fővárosban a 28-as villamoson elkövetett emberölés két gyanúsítottját a Budai Központi Kerületi Bíróság - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben hétfőn.

2020. Április 06. 12:52, hétfő | Kék hírek

Letartóztatása idején is igénybe vette az ápolási díjat

Vádat emeltek egy Csongrád megyei kistelepülésen élő férfival szemben, aki letartóztatása alatt is igénybe vette beteg gyermeke után az ápolási díjat - tájékoztatta a megyei főügyészség hétfőn az MTI-t.

2020. Április 06. 06:25, hétfő | Kék hírek

Újabb, szájmaszkokkal üzletelő csalót tartóztattak le

Csalás gyanúja miatt letartóztatott a Budai Központi Kerületi Bíróság vasárnap egy férfit, aki szájmaszkokat és kézfertőtlenítőt árult a honlapján, de azokat a vételár átutalása után nem juttatta el a vevőknek