Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Mégsem kötelező négyig az iskola?

Mégsem kötelező négyig az iskola?

Nem kötelező délután négyig az intézményben maradniuk az általános iskolásoknak - nyilatkozta a közoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak. Sipos Imre hangsúlyozta: a szülő kérésére a tanulót korábban is haza lehet engedni. Ezzel a korábbi napközis rendszerhez képest fordult a logika, most az intézményeknek kell a bennmaradásra a lehetőséget biztosítaniuk.

A köznevelési törvény előírása szerint az általános iskoláknak biztosítaniuk kell azt a lehetőséget, hogy az 1.-8. osztályos tanulók 16 óráig foglalkozásokon vehessenek részt az intézményben. Másfelől azonban a tanulók kötelességévé teszi, hogy részt vegyenek a kötelező és a választott, továbbá az általános iskolában a 16 óráig tartó egyéb foglalkozásokon.

Ám a jogszabály ehhez azt is hozzáfűzi, hogy erről a szülő kérésére a tanulót haza lehet engedni - mutatott rá Sipos Imre. Amennyiben a szülő tud a gyermekéről gondoskodni, akkor megteheti - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: indokolt esetben az iskolaigazgató elengedi a gyermekeket, mint ahogy eddig is így történt. Ugyanakkor ha az intézményvezető tudomására jut , hogy egy tanuló nem biztonságos környezetbe kerül, nyilván ezt mérlegelni fogja és eszerint hozza meg döntését - jelezte.

Sipos Imre azt is elmondta, hogy a korábbi napközis rendszerhez képest most megfordult a logika. Eddig a gyermekek kérhették, hogy az iskola szervezzen tanulószobai foglalkozást számukra, most viszont az intézményeknek kell mindezt pedagógiai programjukban biztosítaniuk. Az iskolák eddig is szerveztek sport és más jellegű foglalkozásokat, ezt most a jogszabály is rögzíti - mutatott rá.

Azt is jelezte: Hoffmann Rózsa államtitkár korábbi nyilatkozata arra vonatkozott, hogy a foglalkozás 16 óráig történő biztosítása átmenet lehet az egész napos iskola felé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során