Városlista
2021. október 23, szombat - Gyöngyi

Hírek

2011. Augusztus 27. 07:19, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Megnyílt a Budavári Sörfesztivál

Megnyílt a Budavári Sörfesztivál

Csütörtöktől négy napon át a Budai Várban minden a sör körül folyik – megkezdődött az I. Budavári Sörfesztivál – A sör ünnepe.

Vasárnapig az Oroszlános- és Hunyadi Udvaron közel 100 féle ismert, népszerű és kevésbé ismert, különleges kézműves sör, koncertek, stand-up fellépők, valamint számos sörrel kapcsolatos attrakció várja a sörbarátokat. A felelős alkoholfogyasztás fontosságára egy speciálisan erre az alkalomra készített, különleges élmény-vetítésen hívják fel a figyelmet. Sörcsapolást tanulhatnak a vállalkozó kedvűek, és mind a nagyobb gyártók, mind a kézműves főzdék készülnek exkluzív, csak a Sörfesztiválon megkóstolható sörökkel is.

Az augusztus 25-28. között a Budai Várban két helyszínen is zajló Sörfesztiválon első alkalommal találkozhatnak a látogatók nagy gyártók és forgalmazók, valamint kis főzdék ismert és kevésbé ismert söreivel együtt egy helyen. Ahogyan Péter Anna, a Budavári Sörfesztivál szóvivője, a népszerű Malackaraj blog főszerkesztője elmondta: a Hunyadi udvaron és az Oroszlános udvaron található kiszolgáló egységeknél közel 100 féle sör társaságában hűsölhetnek a látogatók, a Delirium Nocturnum és a Delirimum Tremenstől kezdve a Krusovice-n és a Carlsbergen vagy az Edelweissen át az erre az alkalomra készült „A sörünnep söréig”. Utóbbi is azon kézműves sörfőzdék egyikének, a Csobánkai Sörfőzdének terméke, amelyek nagy számban vesznek részt a rendezvényen. Érdekessége lesz még a sörkínálatnak – a teljesség igénye nélkül – az egyre népszerűbb szűretlen erős Keserű Méz, a Gyertyános Serfőzde Banán söre, a Köleses sör, vagy a Kaltenberg Sörház vörös és szűretlen sörei.

Benedek László, a Heineken Hungária értékesítési igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: közel 10 éves tervezgetést követően állt elő az a vágyott helyzet, hogy a nagyobb sörfőzdék a családi vállalkozásokkal közösen megindíthatnak egy olyan hagyományt, aminek mentén népszerűbb lehet Magyarországon a sör, elfogadottabb a sör kultúra. Hozzátette: Hazánkban egyszerre van jelen a világ élvonalában jegyzett technológia a házi sörfőzdékkel. Örüljünk együtt a grandiózus választéknak és tudatosuljon, hogy a kizárólag természetes alapanyagokból és természetes folyamatokkal készülő nedű mennyivel jobb megítélésre érdemes, mint amilyet az elmúlt fél évszázadban Magyarországon elért.

Bors László, a Győrzámolyi Serfőzde tulajdonosa a Sörfesztivált üdvözlő megnyitó beszédében kiemelte: olyan esemény tanúi vagyunk, amelyekre közel 20 évet kellett várnunk. Eddig nem volt lehetőség arra, hogy egymás mellett mutathassuk be termékeinket, nagyok és kicsik, ezzel erősítve a magyar sörkultúrát, a sör közös népszerűsítését. A kis serfőzdék ereje termékeik különlegességében rejlik, nem a mennyiségében. Folyamatosan fejlesztjük technológiánkat a szűkös keretek között, mert tudjuk, hogy ez a sikeres serfőzde alapja. Sörünk tiszta, kizárólag az ősi alapanyagok felhasználásával készülő, adalékmentes ital. Mi főleg láger söröket készítünk világos és barna változatban, de a búzasörünk is egyre nagyobb érdeklődéssel bír. Többnyire szűretlen, manufakturális palackozással készítjük.

Kecskés István, a Gyertyános Sörfőzde igazgatója azt mondta: a különleges sörök igazán nagy élményt tudnak nyújtani fogyasztóiknak, itt a Budavári Sörfesztiválon pedig igazán széles kínálatból válogathatnak majd a látogatók, amit különösen üdvözlendőnek tartunk. A Gyertyános Serfőzde 1993-ban alakult, először főztünk Magyarországon Meggysört, és a mostani, I. Budavári Sörfesztivál tiszteletére, amerikai recept szerint Magyarországon elsőként megfőztünk egy töksört, amit Amerikában idényjelleggel szívesen fogyasztanak. Ez a különleges nedű sütőtökvelő- és püré hozzáadásával, szegfűbors, szerecsendió, fahéj fűszerezéssel, búzadara, búzamaláta és karamellmaláta felhasználásával készül.

Bár a Sörfesztiválon természetesen a söré lesz a főszerep, a programot a szervezők úgy állították össze, hogy minden korosztály és ízlésvilág találjon kedvére való műsort, így például Jamie Winchester, Ganxta Zolee és a Kartel, a Bin-Jip (Harcsa Veronika), vagy a Firkin mellett a Mystery Gang, a Joe Cocker Cover Band, illetve a Doors Emlékzenekar is fellép majd. A sörfesztivál nagyköveti tisztséget Aranyosi Péter, a Dumaszínház és a Showder Klub állandó fellépője tölti be, s a műfajt rajta kívül Hadházi László, illetve Dombóvári István képviseli majd.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: fesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 23. 16:13, szombat | Belföld

Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban

Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban, amely teljes kapacitással valószínűleg csak 4-5 év múlva fog működni - mondta az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.

2021. Október 23. 14:11, szombat | Belföld

Folytatódhatnak a strandfejlesztések

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy Strandfejlesztési Programja folytatódik:

2021. Október 23. 11:09, szombat | Belföld

Felmentő ítélet született a nádasdladányi emberölés ügyében

Jogos védelemre hivatkozva felmentette az emberölés bűntett vádja alól a Székesfehérvári Törvényszék pénteken első fokon, nem jogerősen azt a férfit, aki 2019-ben halálra késelt egy másik férfit Nádasdladányban.

2021. Október 23. 07:00, szombat | Belföld

Ingyen utazhatnak a gyerekek Kajla-útlevéllel az őszi szünetben

Ismét díjmentesen utazhatnak a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain október 23. és november 1. között azok a gyerekek,