Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Február 08. 08:41, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meghaladta januárban a tengeri áruforgalom a válság előtti szintet

Meghaladta januárban a tengeri áruforgalom a válság előtti szintet

Növekedett januárban a konténerhajók világkereskedelemi forgalma a kieli IfW gazdaságkutató intézet szerint, már meghaladja a válság előtti szintet, de a folyó szállítások 11 százalékát akadályozza még mindig a torlódás.

A forgalom januárban szezonális és árkiigazítással az IfW kereskedelmi indikátora alapján 2,4 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államok tengeri exportja nőtt januárban, 3,6 százalékkal havi bázison, míg az importja 1,6 százalékkal csökkent. Az EU exportja 0,6 százalékkal nőtt, az importja 0,1 százalékkal csökkent. Németországban az export 1,2 százalékkal nőtt havi bázison januárban, az import pedig 0,8 százalékkal emelkedett. Kína exportja 0,2 százalékkal csökkent januárban, az import pedig 2,8 százalékkal lett kisebb.

Összességében a tengeri világkereskedelmi forgalom 7 százalékkal haladja meg a válság előtti legmagasabb szintet, a 2018. augusztusit. Vincent Stamer, a Kiel Trade Indicator mutatószám kalkulálásáért felelős vezető szakértő szerint a még soha nem tapasztalt mértékű világkereskedelmi aktivitás közepette kialakult szállítási fennakadások nem az ellátási nehézségekre, hanem sokkal inkább a kereslet "követhetetlenül gyors" növekedésére vezethetők vissza.

A fennakadások hatását jól jellemzi, hogy míg a szállított árú 11 százaléka időzik dugókban és kikötők előtt horgonyzó konténerhajókban, addig a legfontosabb Ázsia és Európa közötti szállítási útvonalon, a Vörös-tengeren a megszokott árumennyiségnél 11 százalékkal kevesebb halad át.

A kieli gazdaságkutató intézet tengeri áruforgalmi indexe a világ mintegy ötszáz kikötőjének és száz szállítási főútvonalának a forgalmát méri. A mutató értéke tapasztalati alapon a gazdasági aktivitás alakulásának megbízható előjele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.