Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 01. 10:26, szerda | Életmód
Forrás: http://www.nosalty.hu

Meggyes-mákos virág recept

Meggyes-mákos virág recept

Finom, puha kelt tészta... egy kicsit más formában. Egyszerű elkészíteni és a végeredmény magáért beszél. Mondhatni elsőre tökéletesre sikerült.

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához

50 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
4 dl tej
5 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
3 db tojássárgája
3 ek napraforgó olaj
1 csipet só

A töltelékhez

25 dkg mák
10 dkg porcukor (ízlés szerint)
1 citromból nyert citromhéj
1 dl tej
12 ek meggylekvár

Elkészítés:

A tésztához

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A kétféle lisztet tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval gyenge tésztát gyúrunk, amit meleg helyen kétszeresére kelesztünk.

A töltelékhez

A darát mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a reszelt citrom héját, majd a felforrósított 1 dl tejjel leforrázzuk, és alaposan elkeverjük.

Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk. 4 cipót egyesével egyforma nagyságú kör alakra nyújtunk, majd egyesével a tepsibe egymásra helyezve, felváltva megkenjük a töltelékkel (tészta-mák-tészta-lekvár-tészta-mák-tészta-lekvár). Az ötödik cipót picivel nagyobbra nyújtjuk, és az alsó 4 rétegre téve lehúzzuk körben a tészta aljára, hogy teljesen befedje az alsó tétegeket.

Egy lisztbe mártott poharat a tészta közepére teszünk, majd szimmetrikusan 16 szeletre csíkozzuk fel a tésztát. Figyeljünk, hogy minden szeletet pontosan a pohár széléig vágjunk be!

A csíkokat egyesével ugyanabba az irányba kétszer (esetleg háromszor) megcsavarjuk.

Az elkészült tésztát 30-40 percet meleg helyen pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.