Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Június 20. 05:00, szerda | Kék hírek
Forrás: MTI Fotó: Lakatos Péter

Meggyanúsított rendőrtisztek - Július 3-ig előzetes letartóztatásban

Meggyanúsított rendőrtisztek - Július 3-ig előzetes letartóztatásban

A bíróság július 3-ig rendelte el V. László vállalkozó és társa, illetve a vesztegetési ügybe keveredett rendőrtisztek előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Törvényszék honlapjára kedden felkerült közlemény szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság június 3-án a vesztegetés büntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben elrendelte K. Tamás és társai előzetes letartóztatását július 3-ig.
A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyre június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyien előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás megkezdését.
Korábbi tájékoztatások szerint a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján idén február óta nyomoz vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt.
Az ügyben a Budapest Rendőr-főkapitányságtól K. Attila, a bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozója és K. Tamás, a közrendvédelmi főosztály vezetője érintett. Előzetes letartóztatásban van G. Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, valamint H. Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetője is.
Az egyik letartóztatott civilnek, V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, többnek a működését pedig ténylegesen is irányítja. Neki dolgozott a másik gyanúsított civil, V. István, akinek a gyanú szerint az volt a feladata, "hogy e szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak", és tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról is. V. István havi rendszerességgel, többszázezres, illetve milliós nagyságrendű "fizetést" adott a rendőröknek.
A korrupciógyanús üggyel összefüggésben a Hajógyári-szigeten és környékén történt három balesetet és egy eltűnési ügyet is újravizsgál a rendőrség. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője egy lapinterjúban múlt héten azt mondta: két vízbefulladásos eset és egy fiatal eltűnése miatt korábban közigazgatási eljárás folyt.
A Magyar Nemzet keddi számában azt írta: a Fővárosi Törvényszék elutasította a gyanúsítottak fellebbezéseit, és megállapította: a vesztegetési ügyben előzetes letartóztatásba helyezett V. Lászlóval és beosztottjával, valamint a négy egykori rendőrtiszttel szemben indokolt volt a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése.
A lapot erről tájékoztató Nagy Gábor, a gyanúsított vállalkozó ügyvédje úgy látja: védence esetében olyan súlyú bűncselekmény gyanújával hagyta helyben az előzetes letartóztatást a törvényszék, amelynek büntetési tétele 1-5 év szabadságvesztés, és amit nagyjából 2,5 millió forint értékű vagyon elleni bűncselekmény elkövetése esetén szabnak ki a bíróságok.
Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője keddi közleményében azt írta: a másodfokú végzés szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy nem csak a szökés és elrejtőzés veszélye áll fenn, hanem megalapozottan lehet következtetni arra is, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban kihallgatandó emberek befolyásolásával, megfélemlítésével, a tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével a bizonyítási eljárást veszélyeztetnék, meghiúsítanák.
A bizonyítás megnehezítése és veszélyeztetése kapcsán a másodfokú bíróság ezen felül külön kiemelte: "az eljárás kezdeti szakaszában fontos, hogy a gyanúsítottak és más személyek közötti információáramlás a legnagyobb mértékben korlátozva legyen" - olvasható a törvényszéki közleményben.

Címkék: Jog-törvényszék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön