Városlista
2019. december 13, péntek - Luca

Hírek

2018. Január 15. 17:21, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Megerősítik a német szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatát

Megerősítik a német szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatát

Nagyszabású létszámfejlesztést indítanak a német szövetségi rendőrség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni alakulatánál (GSG9), és kiépítenek egy új támaszpontot Berlinben a fővárost fenyegető terrorveszély miatt

- mondta a különleges egység parancsnoka egy hétfői interjúban. Jerome Fuchs a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a Németországhoz hasonló terrorveszélyben élő államokban gyakran a fővárost érik a támadások, ezért az ország nyugati részéről, a Bonn melletti Sankt Augustinból irányított GSG9-nak szüksége van egy berlini bázisra is, hogy biztosítsák a kellő reakcióképességet.

Az új bázis kiépítésével együtt a létszámot is növelik, nagyjából egyharmadával - mondta a parancsnok. Kiemelte, hogy a létszámfejlesztés nagy kihívás, mert nehéz alkalmas embereket találni, és más rendőri egységektől nem akarnak elvonni munkatársakat.

Az interjúval kapcsolatban Annegret Korff, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy már régóta tervezik a fejlesztést, és az új bázis helyszínéről még nem hoztak végleges döntést.

A német köztisztviselők lapja, a Behörden Spiegel tavaly februárban arról írt, hogy az eredeti tervek szerint a GSG9-nak nemcsak Berlinben, hanem az ország északi és déli részén is kiépítettek volna egy-egy támaszpontot, de végül csak a berlini bázis létrehozását határozták el - idézte fel az RBB.

A fejlesztést a 2016 júliusában történt müncheni ámokfutás után kezdték mérlegelni. A bajor fővárosban egy 18 éves, iráni-német állampolgárságú középiskolai diák lövöldözni kezdett és kilenc embert lelőtt, majd öngyilkosságot követett el. A hatóságok szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésének tulajdonítják tettét.

A GSG9 megalakítása is Münchenhez kapcsolódik, a városban 1972-ben rendezett nyári olimpián a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet által izraeli sportolók ellen végrehajtott támadás tanulságai alapján hozták létre. Eddig mintegy 1900 bevetést teljesített.

Az alakulat pontos létszáma nem nyilvános adat. Ulrich Wegener, a GSG9 nemrégiben elhunyt alapító parancsnoka egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy nagyjából 400-an dolgoznak a szervezetnél.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 13. 10:54, péntek | Külföld

Jelentős fölénnyel győzött a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában

A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson a csaknem végleges pénteki adatok szerint.

2019. December 13. 05:26, péntek | Külföld

2020-ban hirdethetnek végső ítéletet Ratko Mladic ügyében

A háborús bűncselekmények miatt első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok ügyében 2020-ban hirdethetnek jogerős ítéletet

2019. December 13. 05:00, péntek | Külföld

Halálos áldozata is van az orosz repülőgép-hordozón kiütött tűznek

Egy tengerész holttestére bukkantak a mentőalakulatok az Admiral Kuznyecov nehézcirkálón kiütött tűz oltása közben a mentőalakulatok - közölte csütörtök este az Északi Flotta sajtószolgálata.

2019. December 12. 17:04, csütörtök | Külföld

Magyar Kulturális Intézet nyílt Szöulban

Magyar Kulturális Intézetet nyitott meg Szöulban csütörtökön Szijjártó Péter. A külügyminiszter elmondta: 30 évvel ezelőtt új Európa született azzal, hogy a közép-európai országok visszanyerték szabadságukat.