Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2011. December 24. 07:26, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megerősítették az ítéletet: hét év börtön vár Timosenkóra

Megerősítették az ítéletet: hét év börtön vár Timosenkóra

A kijevi fellebbviteli bíróság megerősítette pénteken Julija Timosenko, hivatali visszaéléssel vádolt egykori ukrán miniszterelnök hét évre szóló börtönbüntetését.

Az ötvenéves ellenzéki vezetőt abban találták bűnösnek, hogy 2009-ben egy Oroszországgal kötött földgázszerződéssel kapcsolatban túllépte hatáskörét, s ezért októberben elítélték.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen bírálta Timosenko bebörtönzését. Az EU a héten nem írt alá egy kulcsfontosságú partnerségi megállapodást Ukrajnával az ítélet miatt.

Timosenko és ügyvédjei nem voltak jelen a tárgyaláson, mondván, hogy a bíróságok a kormány felügyelete alatt állnak. A politikus szerint az egész eljárás ősellenségének, Viktor Janukovics elnöknek az ötlete volt, hogy eltiltsa a jövő évi parlamenti választásoktól. Janukovics elutasította a vádat, és hangsúlyozta a jogi intézmények függetlenségét.

Az ellenzéki vezetőt az elmúlt hetekben újabb vádak érték, és a bíróság meghatározatlan időre elrendelte fogva tartását.

Timosenko csütörtökön azt mondta, bojkottálni fog minden ukrajnai meghallgatást, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Kérelmének feldolgozása még hónapokig eltarthat, és akkor sem biztos, hogy a strasbourgi központú ítélőszék döntése jogilag kötelező lesz Ukrajnára nézve.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 08:10, csütörtök | Külföld

Megtartják a tűzijátékot Párizsban a nemzeti ünnepen, de közönség nélkül

Megtartják Párizsban a legnagyobb nemzeti ünnepen, a francia forradalom kitörésének évfordulóján, július 14-én a tűzijátékot az Eiffel-toronynál, de a koronavírus-járvány miatt közönség nélkül

2020. Július 09. 06:12, csütörtök | Külföld

Meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a hárommilliót a koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, és a járvány már több mint 131 ezer emberéletét követelt - közölte szerdán a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház.

2020. Július 08. 17:09, szerda | Külföld

Francia miniszterelnök: Nem lesz újabb karantén

Az új francia miniszterelnök, Jean Castex kizárta annak a lehetőségét, hogy ismét általános karantént vezet be a kormány, ha újból erőre kap a koronavírus-járvány Franciaországban.

2020. Július 08. 11:03, szerda | Külföld

Konténerekbe rejtett kínzókamrákra és börtöncellákra bukkant a holland rendőrség

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat, illetve kínzókamrákat fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen