Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Február 01. 18:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még tovább gyengülhet a forint? - mi is történt a héten

Még tovább gyengülhet a forint? - mi is történt a héten

Újabb kétéves mélypontra zuhant a forint pénteken. Az euró árfolyama áttörte a 314-es szintet is. Estére kissé erősödött a forint, miután javult a nemzetközi piaci hangulat.

Orbán Viktor kormányfõ, és Matolcsy György jegybank elnök tegnapi szavai sem nyugtatták meg a befektetőket. Egyelőre nem lehet hallani ugyanis olyan jelzést, miszerint szeretnék erősebb szinteken látni a forintot, illetve hajlandó lenne megállni a kamatvágással az MNB, esetleg vissza is emelni.

Elemzők szerint a 313-as euró fontos ellenállási pont, ha elesik, a forint könnyen gyengülhet 317-ig is, ott lehet a következő technikai támasz.Legközelebb február 11-én lesz előre meghirdetett, nem kamatmeghatározó jellegű ülés, amelyet egy héttel követ a kamatdöntő ülés, de a testület bármikor tanácskozhat.

Orbán Viktor miniszterelnök a Lámfalussy-konferencián kizárólagos jegybanki hatáskörnek nevezte az árfolyamkérdést, eközben Gerhardt Ferenc a magyar jegybank alelnöke szerint bármilyen lépés a központi bank részéről most hiba lenne a feltörekvő piacokon tapasztalt árfolyam-ingadozások miatt. Orbán Gábor a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerint a forint jelenlegi gyenge árfolyama egyelőre nem ad okot arra, hogy az idei költségvetés számait felülvizsgálják, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az árfolyam tartósan elszakadna attól a 310 –es szinttől, ami a tervezésben szerepelt. Mindenesetre a forint az euróval és a svájci frankkal szemben 2 éves, míg a dollárral szemben 9 hónapos mélypontra esett napközben. A forint tegnap áttörte a 314-es szintet is az euróval szemben, majd estére visszajött a 311-es szintig.

A forint gyengülését mint beszámoltunk róla, több tényező is befolyásolta. Egyrészt tartanak attól a befektetők, mi lesz azután, hogy a Fed végleg elzárja a pénzcsapot, másrészt a feltörekvő-fejlődő gazdaságok lassulnak, számos esetben bizonytalan a belpolitikai helyzet is. Számos feltörekvő ország jegybankja kamatot emelt, de még ez sem volt elég a pánik megfékezéséhez, eközben a forint kamatszintje egyre kevésbé vonzó, és az MNB kommunikációja szerint nincs nyoma annak, hogy bármiféle szigorításra sor kerülhet. Az MKB Alapkezelő befektetési igazgatója, Daróczi Andor azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy a forint védelmében egyre nagyobb szükség lehet a jegybanki beavatkozásra.

Az OTP treasury üzletkötője arról beszélt, hogy globális tőkekivonás kezdődött a fejlődő piacokon, a kockázatokat mérsékelve egyszerre kezdték csökkenteni a kitettségeket a főbb alapok. Kelemen Máté a forint esését részben a magyar hírekkel magyarázta, bár tovább folytatódott a térség más devizáinak gyengülése is.

A Buda-Cash Brókerház elemzői szerint az alapkamat elérte az alját, a jegybank a várakozások szerint nem folytatja a kamatcsökkentést. Nehéz megítélni, hogy a mostani turbulens időszak milyen hatással lesz a magyar monetáris politikára, de a kamatcsökkentési pályának minden bizonnyal vége. Tóth Gergely szerint a versenyszféra fokozottan magára találhat a beruházások tekintetében, miközben a fogyasztás is emelkedhet.

Jövő héten a piaci folyamatokat azonban elsősorban a globális hangulat, illetve a feltörekvő piacok általános teljesítménye határozhatja meg. Az e heti piaci turbulenciákat követően elképzelhető, hogy a következő napokban kissé megnyugszanak a piacok, és enyhül a nyomás; a feltörekvő régió és ezen belül a forint eszközök sérülékenysége azonban megmaradhat. Amennyiben a kockázatos eszközosztályokban korrekciót hozna a következő hét, a forint árfolyamában és az állampapír piacon is elképzelhető kisebb visszarendeződés. Addig azonban, amíg a piac nem kap egyértelmű jelzést a jegybanktól a kamatkilátásokkal kapcsolatban, bizonytalan maradhat a magyar eszközök megítélése. Romló hangulat esetén pedig nem kizárt, hogy az EUR/HUF keresztárfolyam újra teszteli a csütörtöki csúcsokat - mondják a CIB Bank elemzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.