Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Január 05. 18:06, péntek | Belföld
Forrás: mti

Meg kell ismételni a pusztahencsei polgármester-választást

Meg kell ismételni a pusztahencsei polgármester-választást

A Pécsi Ítélőtábla pénteki végzése szerint meg kell ismételni a Tolna megyei Pusztahencsén, december 17-én rendezett időközi polgármester-választást, mert az egyik jelölt tiltott kampánytevékenységet folytatott.

Az ítélőtábla ezzel részben fenntartotta a Tolna Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) december 28-i határozatát, amellyel megsemmisítette a polgármester-választás eredményét, a megismételt választást január 14-re tűzte ki.

Az időközi választás után a szavazáson alulmaradt független jelölt, Iker Ibolya nyújtott be kifogást a helyi, majd fellebbezést a területi választási bizottsághoz. A TVB azt állapította meg, hogy a több szavazatot kapott, független jelölt, Bán István tiltott kampánytevékenységet valósított meg azzal, hogy a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében szavazásra buzdította a választókat. A TVB az Iker Ibolya által benyújtott tanúvallomások alapján azt is bizonyítottnak látta, hogy Bán István a választást megelőzően ötezer forintot ajánlott a választópolgároknak azért, hogy rá szavazzanak, így a választás anyagi juttatással való befolyásolásával szintén megsértette a választási törvényt.

A TVB-határozat ellen Bán István felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ítélőtáblához.

A táblabíróság honlapján anonimizált formában közzétett végzés szerint a választás a kampánytilalom megszegése miatt jogszabálysértő volt, az anyagi juttatással való befolyásolást viszont nem állapította meg, mivel Iker Ibolya az erre vonatkozó kifogást a törvényes, háromnapos határidőn túl tette meg.

Az ítélőtábla szerint sérült a választás tisztasága; kifejtették: a választás nem csak akkor ismételhető meg, ha a jogszabálysértés arra érdemi befolyással volt, hanem akkor is, ha ennek lehetősége fennállt.

Pusztahencsén azért rendeztek időközi választást, mert a képviselő-testület szeptember 18-án feloszlatta magát. December 17-én a 816 választásra jogosult közül 588-an szavaztak; Iker Ibolya korábbi polgármester 269, kihívója, Bán István 288 szavazatot kapott, egy voks érvénytelen lett. Az ítélőtábla végzése a képviselő-választás eredményét nem érinti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.