Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 06. 08:02, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Matolcsy: 2020 után lehet eurozóna tag Magyarország

Matolcsy: 2020 után lehet eurozóna tag Magyarország

Magyarország várhatóan 2020 után lép be az eurózónába – ezt mondta a nemzetgazdasági miniszter a budapesti Corvinus Egyetemen tartott konferencián.

Matolcsy György szerint meg kellene valósítani egy fiskális uniót, és csak utána lehetne kiépíteni a hatékony eurókötvény-piacot.

Matolcsy György azt is elmondta , hogy Európának új növekedési tervre van szüksége, meg kell határozni Európa szerepét a globális versenyben, és azt, hogy az Unió régiói mire alkalmasak ebben a folyamatban. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy Európa jelenleg három nagy kihívás előtt áll: meg kell oldani az eurózóna válságát, választ kell adni az ezzel kapcsolatos politikai kihívásokra, a harmadik pedig az unió előtt álló növekedési kihívás. Közölte azt is, hogy Magyarország támogatja a többsebességes Európai Unió gondolatát.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az Európai Unió növekedési válságban van, ez van a pénzügyi válság mögött is. A miniszter szerint az eurózónán belül fiskális unióra, a közös gazdasági kormányzás csomagjának végrehajtására, az államadósságok csökkentésére, és a költségvetési deficitek 3 százalék alatt tartására van szükség a válság legyőzéséhez, de mindenképpen növekedési fordulatot kell végrehajtani.

Szabályok nélkül nem működik a piacgazdaság, megfelelő egyensúlyra van szükség a rend és a pénzpiaci szabadság között – ezt mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ugyanezen a konferencián Budapesten. Az Európai Unió intézményrendszerének esetleges változásával kapcsolatban a német pénzügyminiszter kijelentette: a cél az, hogy minden módosítást az unió 27 tagállamának szintjén fogadjanak el. Mint mondta, nem szabad megfeledkezni arról, hogy Európa még nem végezte el feladatát. Egyetlen európai ország sem elég erős ahhoz, hogy érdekeit egyedül érvényesítse.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.