Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 31. 08:29, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Második világháborús robbanótestektől mentesítik a Dráva barcsi szakaszát

Második világháborús robbanótestektől mentesítik a Dráva barcsi szakaszát

Megkezdődött a Dráva robbanótestektől való mentesítése, a munka a vízállástól és az időjárástól függően még hetekig eltart - mondta el Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka az MTI-nek.

Ismertetése szerint az alacsony vízállás miatt a folyómeder egyes szakaszait nem borítja víz, és ezekről a területekről 76 milliméteres szovjet repeszgránátok kerültek elő. A rendőrségi és önkormányzati bejelentés alapján korábban kiküldött tűzszerészjárőr további lőszereket látott a folyómederben, a vízfelszín alatt, de a mentesítési feladatot csak az apadás után lehetett elkezdeni.
Az, hogy a második világháború után majdnem hét évtizeddel is előkerül jelentős mennyiségű lőszer a vizekből, azzal magyarázható, hogy a folyók és tavak változó vízhozama miatt időszakosan vagy tartósan területek válnak szárazulattá. Az elmúlt években a Balaton és a Duna környékéről érkező bejelentések száma ugrásszerűen megnövekedett - mondta a parancsnok.
Jelenleg a Dráva barcsi szakaszán nagyjából kéthektárnyi területet mentesítenek könnyű- és nehézbúvárokkal. Az erősen szennyezett területek a Dráva sodorvonalában vannak, ahol az erős sodrás jelentősen megnehezíti a búvárok munkáját.
Az alacsony vízállású szakaszról egy éles gyutacs került elő. A nagy sodrású vízszakaszon - a hídpillérek lábától kiindulva - mintegy 200 kilogramm gyalogsági lőszert találtak. Ezenkívül begyűjtöttek a tűzszerészek 23 darab 76 milliméteres szovjet repeszgránátot, egy német és egy szovjet aknavetőgránátot, egy szovjet F1-es kézigránátot, továbbá egy kézigránát gyújtószerkezetét és mintegy száz kilogramm gyalogsági lőszert.
Az eddig megtalált robbanótestek egy részét megsemmisítették a Barcs közelében kijelölt robbantási területen. A szállítható eszközöket központi gyűjtőhelyre vitték későbbi megsemmisítésre.

Címkék: Dráva, tűzszerész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.