Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 26. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Máshogy élik meg a szerelmet a tengerentúlon és Kelet-Európában

Máshogy élik meg a szerelmet a tengerentúlon és Kelet-Európában

Kultúránként eltér, hogy mennyi időre van szükség a szerelembe esés érzéséhez, illetve, hogy mekkora szerepe van a romantikus szerelmi kapcsolatokban a barátság érzésének.

Áállítja a SAGE tudományos lapcsaládba tartózó Cross-Cultural Research folyóiratban megjelent tanulmány.

A kérdőíves kutatás azt vizsgálta az amerikai, litván és orosz megkérdezettek körében, hogyan élik meg a szerelmet, majd a kutatók azonosították az országok közötti hasonlóságokat és különbségeket. Az eredmények tükrében mindhárom ország lakói számára a szerelem kulcsfontosságú kritériuma az "együttlét" (being together). Ezt leszámítva azonban már jelentős különbségek jelentkeztek az Egyesült Államokban, illetve Kelet-Európában szocializálódott személyek szerelem-definíciójában.

- Az a meggyőződés, hogy a szerelem múlékony és irracionális jelenség, gyakran előkerült a litván és orosz válaszadóknál, de a tengerentúlon szinte alig - idézi fel a tapasztalatokat a tanulmány három szerzője, Andrey Korotayev, Janina de Munck és Darya Khaltourina. Ugyanakkor a barátság, a biztonság és a szeretet az amerikai válaszadóknál kiemelt jelentőségű, miközben a felmérés európai résztvevőinél ezek a szempontok alig játszottak szerepet.

A kutatás a szerelmessé váláshoz szükséges időben is jelentős különbségeket regisztrált. Az amerikai válaszadók 58 százaléka arról számolt be, hogy az érzés kialakulásához jellemzően 2-12 hónapra van szüksége. Ezzel szemben a kutatás litván résztvevőinek 90 százaléka 1 hónapnál rövidebb idő alatt esik szerelembe.

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.