Városlista
2020. február 21, péntek - Eleonóra

Hírek

2012. Május 17. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Máris eredményt hozott a nemdohányzókat védő törvény

Máris eredményt hozott a nemdohányzókat védő törvény

Már érezhetőek a januárban életbe lépett Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény hatásai. A jelenleg is zajló Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés és a vendéglátóegységek levegőminőségének ellenőrzése ezeket monitorozza.

A passzív dohányosok megmentéséért és a dohányzás visszaszorításáért közösen tesz erőfeszítéseket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a WHO Magyarországi Iroda, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Az ANTSZ által szervezett szerdai sajtótájékoztatón a dohányzás visszaszorításáért és a nemdohányzók védelmében összefogó szervezetek számoltak be jelenleg is folyó hatástanulmányaik eddigi eredményeiről. Ennek részeként a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés elnevezésű kutatásban világszinten 13-15 éves korú fiatalok dohányzási szokásairól gyűjtenek adatokat az UNICEF-fel és az Amerikai Betegségmegelőző Központtal együttműködésben. A 2003-2008-as időszakra vonatkozóan Magyarországon egyöntetűen javultak a mutatók. A dohányzást kipróbálók aránya 66 százalékról 58 százalékra, a jelenleg dohányzók aránya 28 százalékról 23 százalékra csökkent. Az otthonában passzív dohányzásnak kitett fiatalok köre szűkült leglátványosabb mértékben: 84 százalékról 43 százalékra, azaz a felére.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásfelmérésének egy másik elemeként a szórakoztatóegységek és vendéglátóegységek beltéri légszennyezettséget vizsgálták. Beregszászi Tímea, az Országos Tisztiorvosi Hivatal megbízott osztályvezetője a kutatás módszertanát részletezte. Ennek értelmében öt különböző típusú vendéglátóegységben végeztek szállópor koncentrációra vonatkozó méréseket. A koncentrációnak a 2,5 μm alatti tartománya (PM2,5) a tiltó intézkedések hatására 89 százalékos csökkenést mutatott. Igazolták azt is, hogy a belső terekben a magas 2,5 μm alatti szállópor koncentráció legfőbb forrása a dohányfüst.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos elmondta, a nemdohányzók védelmében hozott jogszabály kifogásoltsága 5, 3 százalékról 1, 4 százalékra esett vissza, vagyis a dohányzók is támogatják a dohányzás elleni intézkedéseket. Akár csak a WHO, amelynek képviseletében Pusztai Zsófia, újságírói kérdésre kifejtette, valamennyi ajánlásukat beépítették a törvényjavaslatba, s nagyon örültek, hogy ezt harmadszorra már sikerült is elfogadtatni az országgyűléssel.

A közösségi területekre vonatkozó dohányzási tilalom támogatottsága is nőtt. A képviseletvezető beszámolt arról is, hogy ez az egyetlen olyan WHO-egyezmény, amely nem csupán ajánlást fogalmaz meg, hanem kötelezettségeket ír elő a tagországok számára, s Magyarország az első tíz ország között van, akik bevezették a szigorú intézkedéseket.

Vokó Zoltán, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elárulta, egyetlen területen még sok a teendő. A fiatalok ugyanis továbbra is szinte akadálytalanul tudnak dohányáruhoz jutni, mivel a kereskedők az adatok szerint 50 százalékban kiszolgálják őket a tiltó rendelet ellenére. Márpedig a cél az lenne, hogy senki ne dohányozzon, mivel, a mai ismereteink alapján fogyasztói felét elpusztítja ez a termék. Pusztai Zsófia szerint ezen adópolitikával, a jövedéki adó további emelésével lehetne változtatni.

A nemdohányzók védelmében hozott törvény egyéb, a WHO által szervezett beavatkozásokkal is kiegészül, melyek a rászokás megelőzését szolgálják. Ilyen a kommunikációs kampány vagy az óvodai és iskolai megelőző programok. A fiatalok dohányzási szokásairól május 4. és 24 között gyűjtenek információkat, ebben 160 iskola vesz részt. Az előzetes eredmények júliusban várhatók.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 14:01, csütörtök | Belföld

Elítélték a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nőt

Első fokon, nem jogerősen tizennyolc év fegyházra ítélték azt a sárkeresztúri nőt, aki három éven belül két újszülöttjét is megfojtotta - közölte a Székesfehérvár Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 09:54, csütörtök | Belföld

Több milliárd forintnyi adót csalt el egy internetes kereskedőbanda

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek

2020. Február 20. 09:00, csütörtök | Belföld

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.