Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 17. 09:06, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az országos főállatorvos július 15-én megjelent határozatában visszavonta a madárinfluenza miatt elrendelt, a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást, azonban a zártan etetés és itatás a jövőben is kötelező

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján. A hivatal közleményében hangsúlyozza: fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket is, ezzel minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza újból megjelenjen az országban.

A könnyítésre a járványhelyzet kedvező alakulása miatt kerülhetett sor, a Nébih laboratóriuma ugyanis június 5-e óta nem mutatott ki újabb fertőzést sem házi, sem vadon élő, sem pedig fogságban tart ott madarakban.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus azonban továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. Éppen ezért változatlanul érvényesek a zártan etetést és itatást előíró rendelkezések, valamint a takarmányt is zárt helyen kell tárolni. A járványvédelmi minimum feltételeket szintén teljesíteniük kell a gazdáknak - hívja fel a figyelmet a hivatal.

A Nébih közleményében emlékeztet: a megfigyelési körzetek feloldására már a múlt héten sor került. Ennek köszönhetően - az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján - immár zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások az ország teljes területéről.

Magyarország a vonatkozó nemzetközi kódex értelmében legkorábban szeptember 8-án nyerheti vissza mentes státuszát, így a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó úgynevezett harmadik országokba leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok. Annak érdekében, hogy ez mihamarabb megtörténhessen, az országos főállatorvos és az állategészségügyi hatóság folyamatosan tájékoztatja őket és tárgyal a kereskedelmi partner országok hatóságaival - írja közleményében a hivatal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.