Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 01. 17:08, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Már működik Szerbia legmodernebb börtöne

Már működik Szerbia legmodernebb börtöne

Elkezdte működését Szerbia legmodernebb büntetés-végrehajtási intézete hétfőn a Belgrádtól alig 20 kilométerre fekvő vajdasági Pancsován (Pancevo).

Az új börtönben 500 rab, egészen pontosan 300 elítélt és 200 előzetes letartóztatásban ülő számára van hely. A 24 ezer négyzetméteren elterülő intézmény 10 objektumból áll, a komplexumot több száz kamera figyeli. A biztonságra emellett a legkorszerűbb műszaki berendezésekkel ügyelnek, ezért már az épülő börtönt "szerb Alcatraznak" nevezte a média.

Alcatraz kis sziget a San Francisco-öbölben, az 1934 és 1963 között ott működő maximális biztonságú börtönről vált hírhedtté. Ott töltötték büntetését a két világháború közötti időszak legismertebb gengszterei, köztük Al Capone vagy George R. Kelly.

A pancsovai börtön két éven keresztül épült, és kialakítása során figyelembe vették a legkorszerűbb európai uniós előírásokat.

A börtön építését az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (Council of Europe Development Bank - CEB) 18 millió euróval, a szerb kormány pedig 5 millió euróval finanszírozta. A cellák felszerelését a pozarevaci, szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica), valjevói és nisi börtönök lakói készítették, akik korábban a fegyintézetek által szervezett fa- és fémmegmunkáló képzésen vettek részt.

Címkék: börtön, szerb, szerbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.