Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már hétévesen tanulhatnak programozni a gyerekek

Már hétévesen tanulhatnak programozni a gyerekek

Néhány év múlva a programozói tudás ugyanolyan fontos lehet a munkaerőpiacon, mint amilyen ma a nyelvismeret. A digitális írástudás elsajátítása, a könnyebb elhelyezkedés mellett, a problémamegoldó készséget, illetve az algoritmikus gondolkodást is fejlesztheti - mondta a Rádió Orienten Breuer Anita, a gyerekek számára programozó képzéseket indító Logiscool vezetője.

Az emberiség nagy részére jellemző, hogy képes a digitális jelek olvasására, viszont ezeket megírni, vagyis programozni nem sokan tudnak. Pedig már egészen kis kortól el lehet sajátítani ezeket az ismereteket, hiszen léteznek nagyon egyszerű, kifejezetten gyerekeknek szánt programnyelvek – közölte Breuer Anita.

Az általános iskolák informatika óráiról szólva elmondta, nagyon alacsony az óraszám, és ezeken többnyire csak az alkalmazói programokat ismerik meg a gyerekek, amik fontosak ugyan, de nem igazán előremutatók. Programozni csak nagyon kevés iskolában tanulhatnak, pedig a világ nagy része már máshol tart – hangsúlyozta Breuer Anita. Kifejtette, Európa több országában, így például Angliában, vagy Írországban már kis kortól bevezették a programozás oktatását, az USA-ban pedig maga Barack Obama szólította fel a fiatalokat, hogy kezdjék el megtanulni a kódolást.

A szülők egyre inkább felismerik ezen tudás elsajátításának a fontosságát, és látják, hogy addigra mire gyermekeik a munkaerőpiacra kerülnek olyan alapvető fontosságú lesz, mint ma a nyelvtudás. „Gyakorló szülőként látom, hogy nem lehet eltiltani a gyerekeket a különböző eszközöktől, de szerintünk, ha már úgyis tölt vele időt gyermekünk, akkor ne csak passzívan használja, hanem alkosson rajta. Nagy öröm látni, amikor egy saját játék elkészül” - mondta.

A Logiscool oktatási módszerét ismertetve hangsúlyozta, „nagyon sokrétű a tananyagunk, kezdő kurzusainkon számítógépes játékokat készítenek a gyerekek, ezután jönnek az applikáció készítő programok, de robotokat is programoztak már. Élményalapú oktatást nyújtunk, így játszva megismerkednek például a koordináta rendszerrel. Oktatóink mind programozó egyetemisták, akik jól megtalálják a hangot a gyerekekkel.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során