Városlista
2020. október 2, péntek - Petra

Hírek

2012. Május 31. 14:07, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Már egy gyilkossági ügyben is elővették Timosenkót

Már egy gyilkossági ügyben is elővették Timosenkót

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfőt tanúként fogják kihallgatni a Scserbany-gyilkosság ügyében folyó nyomozásban – közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Viktor Psonka ukrán főügyész.

Jevhen Scserbany befolyásos üzletembert, parlamenti képviselőt és feleségét 1996-ban ölte meg egy bérgyilkos a donyecki repülőtéren. Renat Kuzmin főügyészhelyettes tavaly októberben azt mondta, bizonyítékuk van arra, hogy Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel együtt Timosenko is bűnrészes a gyilkosságban.

A főügyészhelyettes szerint a csalásért és pénzmosásért az Egyesült Államokban börtönben ülő Lazarenko ügyének vizsgálatában egy Amerikában kihallgatott tanú azt vallotta, hogy Scserbany gyilkosát Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki. Timosenko tagadja a vádat.

„Jelenleg Timosenko jogállása a vizsgálatban tanú. Tovább folyik a nyomozás, hogy felderítsük, ki rendelte meg ezt a súlyos bűncselekményt” – mondta szerdán Psonka.

Scserbany meggyilkolását több más merénylet követte Donyeckben, robbanás történt például a Sahtar Doneck futballcsapat stadionjában. A támadásban meghalt a klub tulajdonosa, és átrendeződtek a politikai és üzleti összefonódások az acélipar és szénbányászat fellegvárának számító kelet-ukrajnai megyében. Abban az időben Timosenko és Janukovics is jelentős játékos volt a megyében, ahol vagyonok születtek és folytak el különböző kétes ügyletekben, a privatizációtól a védelmi pénzek szedéséig és rablásokig.

Psonka szerdán közölte: Scserbany fiának, Ruszlannak a tanúvallomása révén újabb bizonyítékok kerültek elő. Scserbany fia 19 éves volt a merénylet idején, és egy autó mögé bújva élte túl a gyilkos támadást. Nemrégiben azt állította, hogy bizonyítéka van Timosenko bűnrészességére.

Timosenko egyike volt a 2004-es „narancsszínű forradalom” vezetőinek, akik Viktor Janukovics ellenében Viktor Juscsenkót segítették az elnöki székbe, 2010-ben azonban Janukoviccsal szemben elveszítette az elnökválasztást.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 01. 17:03, csütörtök | Külföld

Csillagászoknak sikerült megmérniük, mennyi anyag van a világegyetemben

A Kaliforniai Egyetem kutatói által vezetett tudóscsoportnak sikerült pontosan megmérnie, hogy mennyi anyag van a világegyetemben: az univerzum 31 százalékát alkotja anyag, a maradék sötét energia.

2020. Október 01. 15:09, csütörtök | Külföld

Október végére elérhető a napi félmillió szűrés Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia jó úton halad annak a célnak a teljesítése felé, hogy október végéig 500 ezerre emelkedjen a naponta elvégezhető koronavírustesztek száma - mondta szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

2020. Október 01. 13:03, csütörtök | Külföld

Az FBI volt igazgatója a szenátusban számolt be az Oroszországgal kapcsolatos nyomozásokról

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán elbocsátott igazgatója szerdán a szenátus igazságügyi bizottsága előtt beszámolt az Oroszországgal kapcsolatos korábbi nyomozásokról,

2020. Október 01. 08:59, csütörtök | Külföld

Már 33,8 millió a fertőzöttek száma a világban, 23,5 millióan felgyógyultak

Már 33 880 896 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 012 964, a gyógyultaké pedig 23 551 663 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki összesítése szerint.