Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Június 26. 14:40, péntek | Külföld
Forrás: http://kolozsvaros.ro

Már a szomszédban az Iszlám Állam

Már a szomszédban az Iszlám Állam

Eddig 156 bosnyák férfi csatlakozott az Iszlám Államhoz, közülük 48 már vissza is tért Boszniába.Miközben az ISIS kiadott egy kifejezetten a Balkánra célzott toborzó videót is.

Boszniában is toboroz

Eddig 156 bosnyák férfi csatlakozott az Iszlám Államhoz, közülük 48 már vissza is tért Boszniába – írja a 444 a The Guardian információi alapján. Miközben az ISIS kiadott egy kifejezetten a Balkánra célzott toborzó videót, nyugaton attól tartanak, hogy a széttagolt bosnyák hatóságok nem lesznek képesek kontrollálni a folyamatokat.

156 férfi, 36 nő és 25 gyerek csatlakozott Boszniából az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezethez, közülük 48 férfi és 3 nő már vissza is tért a hivatalos adatok szerint – írja a 444 a The Guardian cikke alapján, amely egy frissen most publikált jelentés eredményeit is ismerteti.

A jelentés azt állítja, Bosznia-Hercegovina nincs felkészülve az radikálisok okozta veszélyekre, legfőképpen azért, mert a kis mérete ellenére közigazgatásilag széttagolt országban nincs egységes nyilvántartás a terrorszervezethez csatlakozottakról. A The Guardian szót ejt arról is, hogy az ISIS boszniai térnyeréséhez hozzájárulnak olyan tényezők is, mint az ifjúsági munkanélküliség, amely Boszniában a világon a legmagasabb.

Az európai diplomácia és a hatóságok aggódnak amiatt, hogy a bosnyákok később nagy számban fognak a terroristákhoz csatlakozni, és ezt a bosnyák hatóságok már nem fogják tudni nyomon követni. Fenn áll annak a veszélye, hogy az áprilisi zvorniki terrortámadás csak a kezdete volt egy balkáni terrorhullámnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -