Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Májusban kibővül a közmunka

Májusban kibővül a közmunka

Idén márciusban már csaknem 230 ezren dolgoztak a téli közfoglalkoztatás keretein belül, így ők a segély többszörösét vihették haza – tudta meg a Magyar Nemzet. Végükhez közelednek a képzések, március közepéig csaknem húszezren vizsgáztak le sikeresen. Májusban kiszélesedik a közfoglalkoztatás: indulnak az értékteremtő startmunka mintaprogramok.

Bár télen jóval nehezebb feladatot találni a közfoglalkoztatottaknak, hiszen a rossz idő miatt kevesebb az idénymunka, mégis rekordszámú embernek adott munkát a kormány a téli közfoglalkoztatás keretein belül. Mint ismert, a kabinet kormányhatározatban rögzítette, hogy 2013. november 1-jétől 2014. április 30-ig kétszázezer ember egyidejű foglalkoztatásának, ezen belül december 1. és március 30. között százezer személy képzésének kereteit kell megteremteni. A Magyar Nemzet kérdésére a Belügyminisztérium közölte: a kormányhivatalok munkaügyi központjainak adatszolgáltatása alapján a 11. héten (március harmadik hete) az egyidejűleg támogatott közfoglalkoztatottak létszáma 228 075 volt, vagyis csaknem 15 százalékkal teljesítették túl a vállalt kötelezettségüket, és harmincezerrel több embernek adtak munkát, illetve fizették ki a segély többszörösét kitevő bért.

A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a közfoglalkoztatás keretében beiskolázottak záróvizsgái folyamatosan zajlanak, a képzésbe bevont létszám jelenleg 98 885, a lemorzsolódottak száma pedig 2209, vagyis az iskolát megkezdők két százaléka hagyta félbe a tanulmányait. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindannyian hanyagságból hagyták volna ott az iskolapadot, sokan közülük időközben munkát találtak a nyílt munkaerőpiacon. A képzés díját azoknak kell majd visszafizetniük, akik egyértelműen önhibájuk miatt hagyták félbe a tanfolyamot.

A téli közfoglalkoztatást 75 százalékban az önkormányzatok végezték, így csaknem 150 ezer személy foglalkoztatásáról gondoskodtak. Az érintettek 16 százalékát országos közfoglalkoztatók alkalmazták. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, illetve a vízgazdálkodási társulatok csaknem 12 ezer embernek adtak feladatot, náluk a közmunkások fő feladata a cserjeirtás, nádkaszálás, a vízfolyások medrének tisztítása, a műemlékek jégmentesítése, medrek hótalanítása és jégtelenítése, valamint az ár- és belvízvédelmi műtárgyak karbantartása volt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csaknem kétezer embert foglakoztatott, itt a hóeltakarítás, a burkolaton kívüli területek takarítása, burkolatok tisztán tartása volt egyebek között a feladat. Az állami és magánerdészetek több mint hétezer személyt foglalkoztatnak. Itt a közmunkások főként cserjeirtással, vágástakarítással, kommunális hulladék gyűjtésével és elszállításával foglalkoznak. A rendészeti szervek csaknem háromezer embernek adtak, illetve adnak karbantartási, javítási munkákat. A nemzeti parkok és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több mint ötszáz, a Honvédelmi Minisztérium csaknem kétszáz, a MÁV Zrt. több mint ezer személyt foglalkoztat. Az önkormányzatokon és az országos foglalkoztatókon túl egyéb közfoglalkoztatók csaknem 18 ezer embernek adnak munkát, így például a karitatív szervezetek, szeretetszolgálatok csaknem kétezernek, az iskolák fenntartásáért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központ intézményei pedig nyolcezer embernek nyújtanak munkalehetőséget. A Nemzeti Művelődési Intézet csaknem négyezer embert foglalkoztat, ebből 3886 képzését is tervezték. A program célja a településeken a közösségi kohézió erősítése, a helyiek társadalmi aktivitásának növelése, kulturális hálózat kialakítása. Az önkormányzatok közül kiemelkedően sok közfoglalkoztatottnak adott munkát pécsi, a hajdúböszörményi és a bátonyterenyei önkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során