Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 15. 13:14, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Majdnem minden ötödik ember munka nélkül marad Somogyban

Majdnem minden ötödik ember munka nélkül marad Somogyban

Várhatóan leépítésbe kezdenek a nagyobb somogyi vállalatok is. Kedvezőtlenül alakulnak ugyanis a foglalkoztatási kilátások.

Kötelező minimálbéremelés, megsarcolt cafetéria-rendszer, a tb-járulék felsrófolása – részben ezzel hozható összefüggésbe a leépítéshez köthető tervek - írja a Somogyi Hírlap.

A vállalkozások négy százaléka növelni-, míg 29 százalékuk csökkenteni tervezi a létszámát, állapította meg legfrissebb tanulmányában a GKI. A gazdaságkutató országosan 800 fős reprezentatív vállalati mintán végzett kutatást. Legnagyobb arányban az 500 főnél több dolgozót alkalmazó cégek jeleztek elbocsátást.

Somogy egyik meghatározó foglalkoztatója a Kaposvár Videoton. Gerber András igazgató a felmérésre utalva kifejtette: az általános világpiaci keresletcsökkenés valóban azonnal és mélyrehatóan befolyásolja az ipari vállalkozások sorsát. A Kaposváron és Marcaliban 1200 dolgozót foglalkoztató üzem újabb megrendelések elnyerésével igyekszik megoldani az előtt álló feladatokat. Ez többé-kevésbé sikerül – fogalmazott Gerber. A jelenlegi létszámot tartjuk, ám bővülésről egyáltalán nem lehet szó. Gulyás Árpád, a Csurgó Coop Zrt. elnöke valós veszélynek tartja a beharangozott leépítéseket. Ez alól aligha lesz kivétel megyénk. Az elbocsátást persze nem úgy kell elképzelni rögtön, hogy egyik napról a másikra százakat tesznek utcára – hívta fel a figyelmet.

A munkaügyi központhoz a munkáltatók csak a csoportos létszámleépítéseket kötelesek bejelenteni – számolt be kedden Szabó István, a megyei kormányhivatal szóvivője. A rendelkezésükre álló információk alapján Somogyban a közeljövőben csoportos elbocsátások nem várhatóak. Beszédes adat, hogy a megyében az év végén 24 291 álláskeresőt regisztráltak. Bár a 2010. decemberi állapothoz viszonyítva 8,8 százalékos a csökkenés, a gazdaságilag aktív népesség 17,5 százaléka munkanélküli – írja a Somogyi Hírlap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.