Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Március 13. 11:29, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Magyarország az önvezető járművek kutatási központja

Magyarország az önvezető járművek kutatási központja

Magyarország az önvezető járművek és az ahhoz tartozó távközlés kutatási központja

- jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Lepsényi István az M7-es autópálya és Zalaegerszeg között tervezett okos útszakasz építéséről közölte: a fejlesztés célja, hogy azok az önvezető járművek, amelyek jól teljesítenek a zalaegerszegi tesztpályán, a gyorsforgalmi útszakaszon is közlekedhessenek. Ez az útszakasz lesz az intelligens autópálya rendszer első szakasza.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a tervek szerint 15 év múlva már olyan gépjárművek közlekednek majd, amelyekbe már nem is kell beülnie a vezetőnek. Mindez azonban óriási mennyiségű technikai fejlesztést igényel egyebek mellett a járműgyártóktól, az infrastruktúrától és meg kell alkotni az okos városokat (smart city) is.

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a zalaegerszegi tesztpályáról kiemelte: Európában nincsen olyan tesztpálya, ahol ki lehet próbálni az úgynevezett autonóm, önvezető járműveket. A zalaegerszegi tesztpálya egy teljesen egyedi lehetőség.

A pálya első szakaszának építése 2018 első negyedévében indul és remélhetőleg jövő év végére már össze lehet majd kapcsolni a tesztpályát az intelligens útszakasszal.

Az M7-es autópályát és a zalaegerszegi tesztpályát összekötő útról elmondta: az okos utak adatokat gyűjtenek a környezetükről, a forgalomról és továbbítják azokat az okos útszakaszokon közlekedő intelligens járműveknek.

Lepsényi István hozzátette: az okos út és a tesztpálya is állami forrásból valósul meg, a tesztpálya építésére már 6 milliárd forintot átutaltak.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.