Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Január 20. 13:20, szerda | Külföld
Forrás: http://www.ferfibarlang.hu

Magyar találmány a Hologramos közlekedési lámpa!

Magyar találmány a Hologramos közlekedési lámpa!

Lecserélik az eddigi jelzőlámpákat és ezek kerülnek a helyére. Szerintem megéri, mert biztos, hogy jobban felfigyelnek rá, mint a normálisra. Magyarországon fogják megkezdeni a tesztelését.

A holográfiát egy brit állampolgárságú magyar, Gábor Dénes találta fel 1947-ben.

Ezzel a képek rögzítésének egy olyan módját fedezte fel, ami több információ visszaadását tette lehetővé, mint bármelyik addig ismert eljárás. Mivel ennek révén – látszólag – minden információt tárolni lehet, Gábor Dénes ezt az eljárást holográfiának nevezte el, két görög szóval, amelyek annyit jelentenek, hogy „egész”, „teljes” és „írás”, „irat”.

Vagy tizenhat esztendeig lapult ez a módszer – és elnevezése – a szakmai folyóiratokban.

Gábor Dénes a holográfia kidolgozásáért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

Ma már pedig nagyon úgy látszik, hogy ilyenek lesznek a közlekedési lámpák is.

Már most nagyon nagy az érdeklődés külföldről, de a fejlesztők mégis ragaszkodnak hozzá, hogy elsőnek Magyarországon legyen üzembe helyezve és megnézni milyen eredményt hoz.

Sok éven át magyar egyetemisták fejlesztették és tesztelték. Amit most rövidesen üzembe fognak állítani. Az eddigi tesztek alapján, sokkal jobban figyelembe veszik az autósok a hologramos jelzéseket, mint a jelzőlámpákét.

Ezáltal a forgalom sokkal hatékonyabban működhet, mint a hagyományos lámpáknál. A működése annyi, hogy egy hologram megjelenik az úttesten, ami elsőnek sárga, majd piros lesz. Igencsak szembetűnő jelenség, szóval nehéz lesz nem észrevenni. Amint a lámpa zöldre vált a hologram eltűnik és lehet tovább haladni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).