Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Október 22. 14:40, csütörtök | Külföld
Forrás: http://www.videk.ma

MAGYAR NEMZETI SZABVÁNY LETT A ROVÁSÍRÁS A SZÁMÍTÓGÉPES KARAKTERKÉSZLETBE

MAGYAR NEMZETI SZABVÁNY LETT A ROVÁSÍRÁS A SZÁMÍTÓGÉPES KARAKTERKÉSZLETBE

Magyar nemzeti szabvány lett a rovásírás –írja a Magyar Rovás nevű oldal a Magyar Szabványügyi Testület hivatalos lapjára, a Szabványügyi Közlönyre hivatkozva.

Mivel e szabvány szerinti egyetemes kódolású karakterkészlet (UCS = Universal Coded Character Set) kiterjed az „Old Hungarian” jelkészletre, azaz az ősi magyar írás jelkészletére is, mostantól megvan annak a lehetősége, hogy a rovásírás is bekerülhessen a világ számítógépes rendszerébe, s hogy eljöjjön az az idő, hogy bármilyen elektronikus eszközön tudjunk róni.

Ezt úgy tudjuk valóra váltani, ha minél többen elkezdjük keresni a szoftverforgalmazóknál az ISO/IEC 10646:2014 szerinti „Old Hungarian” jelkészletet. (A szabvány egyébként megvásárolható az MSZT-nél, akár a webáruházban is: http://www.mszt.hu/web/guest/szabvanylista-arak) –írja.

A Magyar Rovás szerint e szabvány szerinti egyetemes kódolású karakterkészlet (UCS = Universal Coded Character Set) kiterjed az „Old Hungarian” jelkészletre, azaz az ősi magyar írás jelkészletére is, ezért “mostantól megvan annak a lehetősége, hogy a rovásírás is bekerülhessen a világ számítógépes rendszerébe, s hogy eljöjjön az az idő, hogy bármilyen elektronikus eszközön tudjunk róni”.

“Ezt úgy tudjuk valóra váltani, ha minél többen elkezdjük keresni a szoftverforgalmazóknál az ISO/IEC 10646:2014 szerinti „Old Hungarian” jelkészletet” – tanácsolják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.