Városlista
2020. március 31, kedd - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2015. December 04. 07:55, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Magyar cég csökkentheti a buszok károsanyag-kibocsátását

Magyar cég csökkentheti a buszok károsanyag-kibocsátását

A buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében a Zöld Levegő Projekt Kft. kifejlesztett egy kipufogóra szerelhető katalizátort,

emellett tervezi egy olyan innovációs központ felállítását, ahol fejlesztik és tesztelik a járműiparban használt kipufogógáz-szűrő rendszereket - közölte a cég az MTI-vel.

Az úgy nevezett ZLP katalizátor prototípusát a kft. konzorciumi partnerével, az Országos Kutatási és Szaktanácsadó Intézet Nonprofit Zrt.-vel együttműködve fejlesztette ki - ismertették. A katalizátor a buszok kipufogójára szerelve a légtérbe jutó szennyezőanyagok mennyiségét 80-90 százalékkal képes csökkenteni. A katalizátorhoz kapcsolódik egy szoftver is, amely folyamatosan tájékoztatja az autóbusz sofőrjét a jármű aktuális emissziós adatairól - írták.

A fejlesztés 886,39 millió forintból valósult meg, amelyhez a konzorciumi partnerek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretéből 693,94 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.

A Zöld Levegő Projekt Kft. egy kutatás és fejlesztés (k+f) innovációs központ felállítását is tervezi, amelynek célja, hogy az emisszió-csökkentéssel és a tüzelőanyag-felhasználás hatékonyabbá tételével kapcsolatos fejlesztések, innovációk számára a kutatáshoz és a prototípus-készítéshez megfelelő infrastrukturális hátteret tudjon nyújtani - közölték.

A közlemény szerint az innovációs központ előkészítését célzó projekt lezárult, a központ megvalósítására a cég a GOP keretében 993,57 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az intézményt Békéscsabán építik fel a későbbiekben, az eddigi támogatást főként eszközbeszerzésre fordították. A program összköltségvetése 1 milliárd 422 millió forint.

A Zöld Levegő Projekt Kft.-t 2012-ben három vállalkozás - a Kőrös Volán Zrt., a K+Q Kft és a Kat Tech Kft. - hozta létre.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 30. 17:22, hétfő | Belföld

Elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt a parlament

A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

2020. Március 30. 15:03, hétfő | Belföld

A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében

2020. Március 30. 14:03, hétfő | Belföld

Gyilkosság miatt nyomoznak a Szentendrén talált emberi csontok ügyében

Emberölés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a vasárnap Szentendrén talált emberi csontok ügyében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság - olvasható a police.hu honlapra hétfőn feltett közleményben.

2020. Március 30. 11:46, hétfő | Belföld

Emmi: pontos, kimunkált terv szerint folyik a védekezés

Pontos, kimunkált terv szerint folyik a koronavírus elleni védekezés - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtó- és kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel.