Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 22. 12:38, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magasban a beszerzési ár: februártól drágul a gáz?

Magasban a beszerzési ár: februártól drágul a gáz?

Januárban tíz százalékkal drágul a Magyarországra érkező orosz gáz – értesült a Népszabadság.

Ez ezer köbméterenként mintegy 565 dolláros árat jelent. Noha az adat nem nyilvános, a tarifa alighanem már magasabb az eddigi, 2008-as rekordnál, amelyet az akkor kibontakozó olajárcsúccsal magyaráztak.

Jelentősen ront a helyzeten a forint dollárhoz mért nagyarányú gyengülése is. A forint ráadásul az elmúlt negyedévben mintegy húsz százalékkal gyengült a dollárhoz képest, vagyis a hazai gázcégeknek az új évtől egy csapásra forintban harminc százalékkal többet kell fizetniük az energiahordozóért.

Idehaza a kormány azonkívül, hogy a rezsidíjak befagyasztását hirdette meg, szakminisztériumában épp vezetőváltás zajlik. A korábbi évtizedekben bejáratott rendszer szerint Magyarországon negyedévente hirdették ki a lakossági gázárakat. Ennek alapját elvileg a nemzetközi olajárak, illetve az ellátócégek elismert költségeinek változása képezte. Ám a gyakorlatban a számításokból szinte mindig emelés jött ki. Még az olajár 2008-as látványos zuhanása sem gyűrűzött be. Az elmúlt háromnegyed évben ráadásul emelkedett az olajár.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.