Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Április 16. 08:29, szombat | Belföld
Forrás: mti

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Országszerte megemlékezéseket, szabadtéri koncerteket, filmvetítéseket tartanak a holokauszt magyarországi emléknapjának alkalmából szombaton és vasárnap.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben megtartják április 16-án a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidóság gettóba zárása. A megemlékezést kezdeményező Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

Szombat délelőtt Sopronban tartanak csendes megemlékezést Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester részvételével.

A központi rendezvények keretében vasárnap délelőtt Budapesten a VIII. kerületi Teleki László téren, a Munkaszolgálatosok emlékművénél tartanak megemlékezést, amelyen beszédet mond Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere, Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete és Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban Gárdos Péter Hajnali láz című játékfilmjét vetítik. A film előtt Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára mond beszédet.

Délután a Terror Háza Múzeum szabadtéri koncertet rendez, amelyen az üldözötteket mentő boldog Salkaházi Sára nővérre (1899-1944) emlékeznek. A résztvevőket Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója köszönti, beszédet mond L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Granasztói György történész, miniszterelnöki főtanácsadó.

Az Élet Menete Alapítvány idén 14. alkalommal rendezi meg az emléknaphoz kötődően az Élet menetét. A menet vasárnap délután indul a Dohány utcai zsinagógától, és a résztvevők a Szent István-bazilikáig vonulnak. A rendezvény fő szónoka az idén több elismerést, köztük Oscar-díjat elnyerő magyar film, a Saul fia főszereplője, Röhrig Géza színész, költő lesz. Videoüzenetet küld Róma főrabbija. Az eseményen beszédet mond Aharon Tamir, a nemzetközi Élet menete igazgatója is, és első alkalommal közösen szólnak az emlékezőkhöz a keresztény történelmi egyházak püspökei és az országos főrabbi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.