Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti

London 2012 - Elkészültek Bartha C. Ernő szénaszobrai

London 2012 - Elkészültek Bartha C. Ernő szénaszobrai

A Kolozsvár közelében lévő magyarfenesi birtokán mutatta be a londoni olimpia idején a brit főváros közterein látható szénaszobrait Bartha C. Ernő képzőművész.

A londoni nyári olimpiai játékokkal párhuzamosan szervezett "kulturális olimpián" a részvétel jogát pályázat útján nyerte el a kolozsvári szobrászművész. A Román Kulturális Intézet mintegy 130 pályamunka közül választotta ki a három nyertest, amelyek egyike Bartha C. Ernő Nature in the City (Természet a városban) című projektje volt.
A művész három monumentális méretű szénaszobrát állítja ki a brit fővárosban. A 11,5 méter hosszú Időspirált a Pleasure Gardenben, a 7,5 méter magas Felhőkarcoló, illetve a Madár című alkotást a Victoria Parkban láthatja a közönség, utóbbi kettő a víztükörre kerül. Az Időspirálnak úgy próbált olimpiai jelleget adni a művész, hogy a kapu formájú műbe mozgásérzékelőt szerelt, amely hangfelvételek lejátszását indítja. A kapun áthaladók egykori olimpiai közvetítések részleteit hallhatják.
Bartha C. Ernő a megyerfenesi sajtótájékoztatón elmondta, hogy azokban a szerves forma találkozik a szerves anyaggal. Hangsúlyozta: nem tartja tragédiának, hogy a múlandó világban alkotásai is múlandóak. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha vigyáznak rájuk, tíz vagy akár húsz évig is megőrzik alakjukat. A művész bevallotta, hogy a Londonban látható munkák elkészítése nehéz feladat elé állította: statikusoknak kellett kiszámítaniuk, milyen vázszerkezet szükséges ahhoz, hogy a műveket ne ragadhassa el a szél, és ellenálljanak a londoni időjárási viszonyoknak. Még szénamintát is kellett küldenie, hogy az alapján szabják meg a tűzvédelmi követelményeket. A szobrokat végül a helyszínen fogják tűzvédelmi permettel ellátni.
A művek és a természet viszonyáról Bartha C. Ernő elmondta: akkor volt a legboldogabb, amikor egy korábbi kiállítása alkalmával egy tehén kezdett legelni a munkáiból. "Öröm volt látni, hogy emészthető a művészetem!" - jegyezte meg.
A három monumentális szénaszoborral az elkövetkező napokban indul el egy kamion Londonba. Azokat július 20-án állítják fel a kiválasztott helyeken, és az olimpiai játékok alatt végéig ki lesznek állítva. A művésznek nem áll szándékában hazahozni műveit.
Bartha C. Ernő szénaszobrait a budapesti Millenáris Parkban is láthatta a közönség a 2008-as tavaszi fesztivál ideje alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.