Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

'Álmatlan éjszakákat hoz az önkormányzati költségvetés elkészítése'

'Álmatlan éjszakákat hoz az önkormányzati költségvetés elkészítése'

Az új önkormányzati törvény hatályba lépése minden települést érint. Az oktatási intézmények átszervezése, a többcélú kistérségi társulások átalakulása, a járási hivatalok kiépítése és a járóbeteg-szakellátás kérdései alapjaiban befolyásolják az önkormányzatok szervezeti működését. A Rádió Orient műsorában Váliné Antal Mária címzetes főjegyző és Tóth József, Polgár városának polgármestere beszélt az önkormányzati reformok bizonytalanságairól.

Polgár a Tisza mente térsége központi városa, kistérségi székhelytelepülés. A város a legjobb ipari park és a befektetőbarát önkormányzat címeket is elnyerte. A Rádió Orient műsorában Tóth József polgármester hangsúlyozta, a település minden munkalehetőséget és jövedelmi tevékenységet hozó vállalatot szívesen lát. Hozzátette, emellett a helyi vállalkozásokat is kiemelten támogatják.

Váliné Antal Mária címzetes főjegyző elmondta, az új önkormányzati törvény hatályba lépése minden települést érint. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége példaként a 2013. január 1-jétől állami fenntartásba kerülő alapfokú oktatást emelte ki. „Nem tisztázott, hogy a háromezer lakos feletti településeken mi lesz a működtető feladata. Továbbá a feladatellátás fedezete is kérdéses. A bizonytalanságok tisztázásához önmagunk kevesek vagyunk, módszertani útmutatót várunk a pontos intézményi keretekről és finanszírozásról” – összegezte a címzetes főjegyző.

Ilyen mértékű és mélységű átalakítás még nem volt a rendszerváltás óta – hangsúlyozta a polgármester. Tóth kiemelte, a dolgok tisztázása előtt nem lehet megrajzolni az új intézményrendszert és a polgármesteri hivatal apparátusának nagyságát. „A költségvetés konkrét feladatfinanszírozási számai nélkül nem tudunk tervezni” – emelte ki.

A járási hivatalok megalakulásával az okmányirodai feladatok, a gyámügyek, a köznevelés, a menedékjog, az állategészségügy és a vízügyi kérdések nagy része elkerül az önkormányzatoktól. A közigazgatási rádió műsorában Váliné részletezte az osztott hatáskörök kialakulását. „A hatáskörök áttelepítése nem a legszerencsésebben alakult. Az átadandó feladatok a létszámmal nincsenek teljesen összhangban” – jelentette ki. A címzetes főjegyző fájó pontként az építésigazgatást emelte ki. „Az elsőfokú ügyeknél célszerű lenne az állampolgárhoz minél közelebb maradni” – tette hozzá.

Tóth József jó célként írta le a járási rendszert. A polgármester a kistelepüléseket azonban a többletterhektől és a csökkenő ügyintézési színvonaltól féltette. „Az állam bizonyos hatásköröket magához vont. Ezt azonban úgy kellene véghezvinnie, hogy a feladatellátások a településen maradjanak, hogy az ügyintézők személye ne változzon” – emelte ki. Hozzátette, Polgár városa a fejlesztési elképzelésekben is az új rendszer intézményi hálózatának kiépítését tartja szem előtt.

A Rádió Orient vendégei a többcélú kistérségi társulások kérdéses jövőjéről is szót ejtettek. Váliné a január 1-jétől megszűnő munkaszervezet következményeit firtatta. „A munkaviszonyok megszűnése és a feladatok átvétele nem tisztázott, a megoldásra nincs jogi szabályozás. Ez nagy problémákat jelent a következő évi költségvetés tervezésekor” – hangsúlyozta.

„A bizonytalanság miatt a költségvetési koncepcióban nem tudjuk meghatározni a kiadási és a bevételi oldalt” – emelte ki Tóth a legnagyobb gondot. A polgármester elmondta, az elmenő feladatok viszik magukkal a finanszírozást segítő pénzt. A lakosság azonban nem terhelhető további helyi adók kivetésével. Így nagyon nehéz, sok álmatlan éjszakát okozó folyamat lesz a költségvetés elkészítése” – zárta szavait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár