Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 10. 13:39, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Állami vagy magánnyugdíj?

Állami vagy magánnyugdíj?

Az NGM közlése szerint a maradó pénztártagok ugyanakkora nyugdíjra számíthatnak, mint az állami pillérben lévő befizetők - holott a tavaly év végén elfogadott módosítások szerint nem.

Úgy tűnik, a jogalkotó nem akar belefutni abba, hogy a 102 ezer pénztártag diszkrimináció miatt jogorvoslatot kérjen – véli a Privátbankár. Az is kiderült, hogy a most átlépők is kapnak reálhozamot.

Bár a tavaly év végén sebtiben elfogadott módosítóindítványok alapján a pénztártagok jogosulttá váltak állami nyugdíjra, a szabályozás értelmében csak az állami rendszerben lévők jussának 75%-át kaphatták volna meg. A törvény világosan fogalmaz, az NGM azonban a napokban több sajtóorgánumnak is megerősítette, hogy nem éri diszkrimináció a pénztártagokat, vagyis ők is ugyanolyan állami nyugdíjra lesznek jogosultak, mint azok, akik visszatértek az állami pillérbe.

A magánnyugdíjpénztári tagok így nehéz döntés előtt állnak, de legalább tisztul a kép. Az biztos, hogy a kormány újra megnyitja az átlépés lehetőségét a pénztártagoknak, de ezek részletszabályait még mindig nem dolgozták ki. Múlt heti sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy január végére, de legkésőbb február elejére a részleteket is kidolgozzák. A korábbi híreket is cáfolta a nemzetgazdasági tárca, vagyis úgy tűnik, hogy az állami rendszerbe visszalépők most is kapnak majd reálhozamot.

A közel 102 ezer pénztártagnak van ideje gondolkozni. A 100%-os állami nyugdíj ígérete áll szemben az azonnal kiutalható reálhozammal - nem vitás hosszú távon, melyik megoldás a jobb befektetés, csakhogy 2012 eleje nem úgy indult a háztartásoknak, ahogy azt egy éve remélték. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi költségszint-szabályozás mellett a kasszák csak önkéntes tagdíj beszedésével tudnak talpon maradni - és ebből az összegből gyarapíthatnák már meglévő vagyonukat a pénztártagok.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.