Városlista
2021. április 15, csütörtök - Tas, Anasztázia

Hírek

2012. Május 09. 14:11, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Libamáj tokaji borral – királyi lakoma a Budai Várban

Libamáj tokaji borral – királyi lakoma a Budai Várban

Egy hétvégére most bárki királynak érezheti magát a Budai Várban, ahol június 1-3. között rendezik meg a Budavári Libamájfesztivált, amelynek díszvendége idén a Tokaji borrégió lesz.

A hagyományos és az újragondolt receptek alapján készült magyar libamáj ételeket most Tokaji borokkal és egyéb magyar ínyencségekkel kóstolhatjuk együtt, elérhető áron. A fesztiváli hangulatról minden nap élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak.

A rendezvény előtt megalkotják a fesztivál hivatalos libamáj ételét, a Budavári Libamájat, amelyet a fesztiválon a meghívott éttermek standjánál lehet majd megkóstolni. A látogatók az éttermek mellett libamájhoz illő gasztronómiai különlegességekből (például lekvárokból, borokból, pálinkákból), valamint a Kézműves Magyar Ízek termékeiből kóstolhatnak és vásárolhatnak. A Tokaji borrégiót pedig tíz borász képviseli a fesztiválon, június első hétvégéjén.

A gasztronómia iránt érdeklődők mellett a családosoknak is kedveznek a szervezők: a Budavári Libamájfesztiválon a kiváló magyar ízek mellett a hangulatról élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak. A koncertek mellett pedig bábelőadással, óriás libajátékkal, játszósarokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel is várják a látogatókat. A fesztiválozók a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ( NESZ ) szervezésében olyan hagyományőrző népművészekkel és kézművesekkel is találkozhatnak, akiknek a mesterségük a gasztronómiához kapcsolódik, úgymint fazekas, késkészítő, fafaragó, vászonszövő vagy kosárfonó.

A libamáj a magyar gasztronómia és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része, már az 1500-as években, Bornemissza Anna által készített receptkönyv is tartalmazta a sült libamáj receptjét. Többek között ez az írott emlék is bizonyítja, hogy Magyarországon több mint 400 éves hagyománya van a hízott libatenyésztésnek.

“Idén negyedik alkalommal rendezzük meg a Libamájfesztivált. Eddig Orosházán, a libamáj fellegvárában tartottuk, és most első alkalommal rendezzük meg a Budai Várban. A korábbi fesztiválokat 12-15 ezren látogatták, akik rendezvényeként 1200 kg libamájat fogyasztottak. A fesztivál egyik fő célja, hogy egy évben egyszer mindenkinek legyen lehetősége megfizethető áron részesülni ebből a gasztronómiai élményből.” – mondta Pap Krisztián, a fesztivált szervező MIKSZ vezérigazgatója.

A Budavári Libamájfesztivál napi belépője, kupon formájában, 5000 forintos vásárlás esetén, 2012. december 31-ig teljes egészében levásárolható a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltjában (Budapest, III. Ker, Szőlőkert u. 4/b). Ha pedig valaki már beleszeretett ebbe a különleges hungarikumba, még egy-két receptötletet is elleshet a fesztiválon vagy a facebook.com/magyarizek oldalon.

A fesztivált a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. szervezi, amely a magyar minőségi élelmiszerek és a magyar termelők népszerűsítését, segítését tűzte ki céljául. A Budavári Libamájfesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, háziasszonya pedig Borbás Marcsi.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 15. 17:04, csütörtök | Belföld

Már csaknem a felét beoltották a regisztrált 18-59 éveseknek

A regisztrált aktív korúaknak, vagyis a 18-59 éveseknek már csaknem a felét beoltották a koronavírus ellen

2021. Április 15. 14:03, csütörtök | Belföld

Véget ért a távfűtési szezon

A szolgáltatók sokéves gyakorlata alapján a távfűtési szezon április 15-ével véget ér, ugyanakkor a hivatalos, jogszabályban is rögzített fűtési időszak május 15-ig tart,

2021. Április 15. 11:32, csütörtök | Belföld

Csak kitalálta a rablást a pénzszállító dolgozója

Nem történt rablási kísérlet egy pénzszállító cég alkalmazottja ellen szerdán egy X. kerületi bevásárlóközpontban, az esetet a cég munkatársa kitalálta - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön.

2021. Április 15. 11:02, csütörtök | Belföld

A vendéglátóhelyek készülnek a teraszok nyitására

A vendéglátó helyek készülnek a teraszok közeledő nyitására. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére szerdán elmondta,