Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Július 31. 13:50, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon

Létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon

Létkérdésnek nevezte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI érdeklődésére csütörtökön, hogy az orosz piac nyitott maradjon a magyar zöldség és gyümölcs előtt.

Mártonffy Béla elmondta: a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése szempontjából nagyon fontos, hogy növelni lehessen a magyar termékek eladását az orosz piacon. Ezért ez a piac kiemelt célpontja a magyar zöldség-gyümölcs szektornak.

Az egymillió tonna többlettermék előállítását - amely az ágazat tervei között szerepel a mostani uniós költségvetési időszak végéig - úgy számolták ki a szakemberek, hogy annak nagy részét frissen és feldolgozva az orosz, a kínai és az arab piacon lehet értékesíteni. Emellett ennek alapján teremthető meg a 100 ezer új munkahely az ágazatban. Így döntő az orosz piac megléte - húzta alá Mártonffy Béla.

Most az Oroszországba irányuló kivitel mintegy 8 százalék, és ezt az arányt szeretnék a FruitVeB-nél 20-25 százalékra emelni. A FruitVeB elnöke megjegyezte: korábban volt már ilyen arányú szállítás az orosz piacra, sőt még több is, elérte az egyharmados arányt.

"Ezért létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon a számunkra" - mondta Mártoffy Béla.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.