Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2018. Szeptember 13. 10:45, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció:pixabay

Letartóztattak egy embert a svéd koronaékszer-lopás ügyében

Letartóztattak egy embert a svéd koronaékszer-lopás ügyében

Letartóztattak egy embert a svéd koronaészker-lopási ügyben – közölte a svéd ügyészség csütörtökön.

A tolvajok július 31-én délidőben, egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a svédországi Strängnäs katedrálisából az ott eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát.

Az elkövetők motorcsónakon hagyták el a helyszínt, amely néhány száz méterrel távolabb, a Malaren tavon várt rájuk.

A temetési szertartásra készített királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. Az 1625-ben elhunyt királyné kisebb fejéke ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, az ékszereket csak később helyezték vitrinbe.

Egyelőre nem találták meg az ellopott nemzeti kincseket, amelyek ismertségük miatt eladhatatlanok.

2013-ban a III. János svéd király temetési szertartásán használt koronát és jogart lopták el Västerasból, ezeket később egy információ nyomán megtalálták szemeteszsákokban egy autópálya mellett. Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 07:27, hétfő | Külföld

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát a biztató adatok nyomán

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

2020. Február 24. 07:24, hétfő | Külföld

Négy fertőzöttet találtak a Diamond Princessről Nagy-Britanniába szállított utasok között

Négyen fertőződtek meg az új típusú koronavírussal azok közül, akiket a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró utasai közül Nagy-Britanniába szállítottak - közölték vasárnap a brit hatóságok.

2020. Február 24. 05:00, hétfő | Külföld

Véget ért a karantén a Vuhanból hazaszállított németeknek

Hazatérhetett vasárnap 20 német, akiket az új típusú koronavírus okozta fertőzés veszélye miatt helyeztek karanténba két hete Berlinben, miután megérkeztek a járvány gócpontjából, a kínai Vuhanból.

2020. Február 23. 14:06, vasárnap | Külföld

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a koronavírus

Az egész világ gazdasága megérzi a kínai koronavírus hatását; elsősorban a turizmus csökkent, de a termelés is visszaesett - mondta Salát Gergely Kína-kutató szombat este az M1 csatornán.