Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Leszoktunk a dohányzásról?

Leszoktunk a dohányzásról?

Miközben folyamatosan zsugorodik a legális dohánypiac, a NAV sem foglal le a szokásosnál sokkal több illegális cigarettát. Az aprófalvakban nem éri meg trafikot nyitni, a negyedik körös trafikpályázat 127 nyertese közül 18 település nyertes pályázója nem írta alá a 20 évre szóló szerződést. Így továbbra is vannak olyan települések, ahol nincs nemzeti dohánybolt - írja a Világgazdaság.

Minden második dohányos leszokott a cigarettáról vagy mindenki kevesebbet szív – legalábbis erre lehet következtetni a NAV jövedéki statisztikáiból. Februárban ugyanis mindössze 483 millió szál cigaretta fogyott Magyarországon. Tavaly februárhoz képest 300 millió, míg 2012. februárhoz képest 500 millió szál a visszaesés. Amúgy ilyen kevés cigaretta még soha nem fogyott hazánkban, mint 2013-ban: 9,3 milliárd szál. Ez 2012-ben 12,5 milliárd szál volt, 2011-ben pedig 13 milliárd szál. Idén januárban mindössze 549 millió szállal kereskedtek legálisan, vagyis ha ez a tendencia folytatódik, akkor minden bizonnyal megdől a 2013-as negatív rekord.

Mindeközben a NAV mostanában sem foglal le nagyságrenddel több csempészárut, mint korábban. „Idén eddig összesen 26,9 millió szál cigarettát foglaltak le a NAV pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói jövedéki és büntetőeljárásban” – tudatta a lappal az adóhatóság. Ez időarányosan nem számít kiugrónak, ugyanis évente mintegy 70 millió szálat szoktak lefoglalni.

A cigarettafelderítési tapasztalatok alapján elmondható, hogy túlnyomórészt az észak-alföldi régióban próbálkoznak a csempészettel. A módszerek igen változatosak. A legjellemzőbb, hogy a csempészek vagy az autó gyári üregeiben rejtik el a cigarettákat, vagy kimondottan a csempészetre alakítják át a gépjárműveket, de vannak kísérletek csónakkal a Tiszán is, vagy a zöldhatáron keresztül. „Terepjáró gumikkal ellátott mikrobuszt is használnak, de előfordult, hogy nagy kartondobozokat cipelő csoport gyalog próbált dohányárut illegálisan Magyarországra hozni” – írta a NAV. Legutóbb több mint 350 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát találtak a rendőrök egy nyíregyházi raktárban.

A negyedik körös trafikpályázat 127 nyertese közül 18 település – köztük Balatonőszöd, Tarnaszentmiklós és Felsőmocsolád – nyertes pályázója nem írta alá a 20 évre szóló szerződést. Így továbbra is akadnak olyan települések az országban, ahol nemzeti dohánybolt és kijelölt árus nincsen. Ilyen például a Vas megyei Dozmat. A néhány száz lelkes falu polgármesterétől, Horváth Ádámtól a lap megtudta, a szomszédos Torony településre vagy Szombathelyre kell átmennie annak, aki cigarettát akar vásárolni. A törvény szerint a pályázat eredménytelensége esetén 6 hónapon belül kell új pályázatot kiírni és annak eredményéről a határidőn belül határozni kell. A negyedik körös trafikpályázaton eleve nem sikerült azonban nyertest hirdetni 865 koncesszióra, így minden bizonnyal lesz ötödik kör is.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Dozmathoz hasonló zsákfalvakban az idők végezetéig lehet pályáztatni, akkor sem akad jelentkező az üzletre. A NAV adatai szerint jelenleg 5935 trafik rendelkezik vámhatósági engedéllyel, a Nemzeti Dohánykereskedelemi Nonprofit Zrt. kimutatásában pedig 492 kijelölt árus szerepel – húsz Budapesten –, közülük számos a Coop vagy ÁFÉSZ hálózathoz tartozik. Az új kereskedelmi rendszer kialakításakor az volt az egyik ígéret, hogy a dohánytermékkel való ellátást valamennyi településen zavartalanul biztosítani fogják.

A 2014-es költségvetés 932 milliárd forint jövedéki adóbevétellel számol, míg tavaly összesen 897 milliárd forint folyt be ebből az adónemből a büdzsébe. A Magyar Államkincstár adatai szerint idén februárig 125 milliárd forint jött össze jövedéki adóból, ami 13,4 százaléka az egész éves elvárt teljesülésnek. Tavaly két hónap után valamivel jobban állt a költségvetésnek ez a sora: a 126,2 milliárd forintos bevétel 14,1 százalékos arányt jelentett. A költségvetési törvény szerint a dohánytermékek után a jövedéki adóbevételek 35,9 százaléka keletkezik. A bevételeken belül a cigaretta 77 százalékot tesz ki, amely 8 százalékpontos csökkenést jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk