Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 13. 21:51, hétfő | Belföld
Forrás: http://www.mfor.hu

Lesz-e kékhalál négykeréken?

Lesz-e kékhalál négykeréken?

Egy új, egyre bővülő szoftverszegmenssé válik az autókba tervezett platformok piaca, amiben a nagy IT-cégek mind kicsit más útvonalon járnak.

Autóipari szoftverszegmens

A fedélzeti szoftverek mind nagyobb szerepet kapnak a járművek működésében és irányításában, amivel egyenes arányban növekszik a szoftvercégek beleszólásai az utasterek kialakításába is. A következőkben azokat a nagy IT-cégeket vesszük sorra, melyek kisebb-nagyobb elánnal fejlesztenek személygépkocsikba is.

Ezen szoftverek piaca folyamatos bővülést mutat. Míg tavaly közel 12 millió személygépkocsiba szánt operációs rendszert adtak el, addig az elemzők szerint ez a szám 2018-ra elérheti a 25 milliót.

A szegmens problémája, hogy míg egy mobileszközből kétévente adnak ki új verziót, addig az autóipari szoftverek 4-8 évenként újulnak meg - a fejlett országokban körülbelül ez az az idő, ami alatt lecserélik az autót. Azonban az IT-cégek olyan platformokat szeretnének, amik bármikor frissülhetnek, még ha az költségekkel is jár a felhasználók számára.

Windows az autóba?

Nem valószínű. Azonban a Microsoft már csatlakozott az IT-cégek autóipari terjeszkedésének hullámához. Manapság az informatikai cégek leginkább szórakoztató és kommunikációs eszközöket fejlesztenek a járművekbe, hogy az utasok és a vezetők kényelmesen telefonálhassanak, levelezhessenek, stb.

A Microsoft egy évtizede készít fedélzeti platformokra operációs rendszereket. A Ford, a Fiat és a Kia Motors autóiba ülők például a Bill Gates cége által fejlesztett fedélzeti rendszerrel élvezhetik a zenehallgatást, a kommunikációt, vagy a navigációt.

Ugyanakkor a Microsoft víziója a jövőről nem merül ki ennyiben. A cég új generációs intelligenciát fejleszt és különböző érintőpaneles konzolokat is. Tehát nem csak szoftverek, hanem eszközök is kikerülhetnek a cég kezéből, amire egy korábbi beszédében a jelenlegi vezérigazgató Steve Balmer is utalt. Az IT-óriás célja, hogy meghatározó legyen ezen piaci szegmensben, és az Autonews szerint ennek okán hétfőn a saját fejlesztésű intelligens autójáról küldött promovideót az autógyártóknak.

A Google-nek még sofőr sem kell


A Microsoft autóiparban tett fejlesztései egy gondolattal elmaradnak a Google által kialakított, önmagát vezetni képes személyautótól, igaz ez egy sokkal futurisztikusabb irány. A Google projektje egy olyan személygépkocsit takar, ami emberi irányítás nélkül szállítja a gazdáját. A vállalat már három államban, Nevadában, Floridában és Kaliforniában teszteli a járművet, mivel ezekben fogadták el a vezető nélküli autók forgalomba helyezésének engedélyeztetését.

A Google eddig hat Toyota Priust, egy Audi TT-t és három Lexus RX450h-t épített át, amelyekkel 2012 augusztusára 300 ezer mérföld vezetőmentes kilométert tettek meg.

Az álom: iCar

Az Apple iCar fejlesztése egyelőre csak ábránd szintjén létezik. Azonban Steve Jobs nagy álma még teljesülhet is, mivel a cég igazgatótanácsának több tagja is "autóőrült". Eljöhet azaz idő, amikor az Apple-sznobok az autókért is napokat állhatnak sorba.

Ugyanakkor az Apple már szállítja az autógyártóknak a Siri nevű navigációs szoftverét - ami személyi asszisztensni feladatkat lát el a sofőrök számára, és amit néhány Chevrolet modellbe és Ferrariba már integráltak.

Költséghatékony jövő: GENIVI

A GENIVI Alliance egy nonprofit konzorcium, aminek a célja egy olyan nyílt forráskódú, Linux-alapú fedélzeti operációs rendszer, amit az összes márkához hozzáigazítanának. Mitől érdekes a GENIVI? Azért, mert a cég mögé autógyártó és egyéb autóipari cégek hada állt: GM, Peugeot, Renault-Nissan, Hyundai, BMW, Bosch, Continental, Denso, Valeo és Aisin. A GENIVI-nek nagy jövőt jósolnak az elemzők.

Nehéz megmondani előre, hogy mekkora élmény lesz - egy talán nálunk is okosabb - autó vezetése, de azt biztosra vehetjük, hogy a jövő autózása egy jelenkori sci--fi mozival lesz egyenértékű.


mfor.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.