Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 20. 07:15, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Leragasztott szájjal toloncolták ki őket

Leragasztott szájjal toloncolták ki őket

Egy repülőgép utasa által készített felvétel tanúsága szerint az olasz rendőrség bilincsben, leragasztott szájjal szállítja vissza hazájukba az illegális bevándorlókat.

Ez az európai és olasz civilizáció – kommentálta Facebook-oldalán közölt fényképet az az olasz utas, aki repülővel Rómából Tunéziába utazva szemtanúja volt két tunéziai bevándorló hazatoloncolásának. A felvétel szerint a repülőgépen rendőri kísérettel utazó két tunéziait megbilincselték, és szájukat barna ragasztószalaggal betapasztották. Az utas tiltakozására a bevándorlókat felügyelő rendőrök „normális eljárásnak” nevezték az általuk alkalmazott kényszert.

A fotó azonnal felkerült az olasz hírportálokra és parlamenti interpelláció tárgya lett. Az ügy kivizsgálását sürgette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is. Antonio Manganelli olasz országos rendőrparancsnok a történtek mielőbbi tisztázását ígérte. A római Leonardo Da Vinci repülőtér biztonsági szolgálata közleményben hangoztatta, hogy a két tunéziai férfi ellenszegült a kitoloncolásnak. Ezért volt szükség a műanyag karperecre. Szájukra pedig óvintézkedésként került ragasztószalag, mivel a tunéziai férfiak tiltakozásként az ajkukat harapták.

Idén februárban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítésre ítélte Itáliát annak a huszonkét afrikai bevándorlónak a kitoloncolásáért, akiket 2009-ben az olasz hatóságok Líbiába szállítottak vissza, ahol börtönbe kerültek és megkínozták őket.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.