Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Július 15. 11:57, hétfő | Bulvár
Forrás: http://hetivalasz.hu

Lebukott a Harry Potter írója: Ezen mindenki megdöbbent

Lebukott a Harry Potter írója: Ezen mindenki megdöbbent

Álnéven jelentetett meg egy kritikusok által is nagyra tartott bűnügyi regényt J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, de a Sunday Times című lap leleplezte a világhírű angol írónőt.

A fiataloknak szóló sikerkönyvek szerzője magát elsőkönyves nyugalmazott katonai rendőrnek kiadva, Robert Galbraith álnéven jelentette meg áprilisban a The Cuckoo's Calling (Szól a kakukk) című, a kiadó által "hagyományos vonulatúnak" nevezett krimijét, amelynek főhőse, Cormoran Strike magándetektív, az afganisztáni háború testileg és lelkileg is sérült veteránja nyomoz egy szupermodell rejtélyes halála ügyében.

A könyvet "évek óta a legjobb kezdő bűnügyi regényként" méltatta a szaksajtó. Egy kritikus "ragyogó kezdőregényként" írt róla, míg egy másik "meghökkentően érettnek" nevezte az írást ahhoz képest, hogy első könyvről van szó, és csodálkozott azon a hozzáértésen is, amellyel egy férfi szerző leírta a női ruhákat.

A mű "tökéletessége" felkeltette a Sunday Times című brit vasárnapi lap gyanúját is, amely vizsgálódni kezdett, és kiderítette, hogy a krimit valójában minden idők egyik legsikeresebb szerzője, a 450 millió példányban eladott Harry Potter-könyvek írója publikálta.

„Szerettem volna egy kicsit tovább megőrizni ezt a titkot, mert felszabadító élmény volt Robert Galbraith néven alkotni. Oly csodálatos volt kiadni egy könyvet a sok hűhó és a nagy várakozások nélkül, amelyek korábbi könyveim megjelenését övezték, és igazi öröm volt látni, miként fogadják egy könyvemet más nevén" - reagált a leleplezésre a 47 éves írónő, a világ első olyan dollármilliárdosa, aki regényírásból szerezte vagyonát.

Az első Rowling-krimi mindössze 1500 keménykötésű példányban kelt el, de a Sunday Times leleplezése nyomán már vasárnap a harmadik legkeresettebb könyv lett az Amazon internetes könyváruház nagy-britanniai üzletében.

A brit lap úgy értesült, hogy J.K. Rowling már elkészült a második Cormoran Strike-krimivel is, amely jövőre jelenik meg.

Az írónő első, felnőtteknek szóló regénye, az Átmeneti üresedés tavaly jelent meg vegyes fogadtatás mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).